30. november 2006 kell 6:35

Vana toimiku vahelt pudenes 5000 rubla

Ajalooarhiivis tulid vaeslastekohtu toimiku vahelt nähtavale prisked tsaarirublade pakid, mis olid omal ajal määratud ühele lapsele päranduseks, ent jäid Eesti Vabariigi saabudes kasutamata.

Tänavu novembris korrastas Tartus asuva ajalooarhiivi fondihoidja Svetlana Kropivka vaeslastekohtu arhivaale, kui korraga ühe toimiku kattepaber rebenes ning arhiivitöötaja kukkusid sülle rasked rahapakid, kirjutas Postimees.

Selgus, et 1920 aasta augustis saatis Tartu vandeadvokaat Schmidt «ühe härra ülesandel, kes soovib nimetamata jääda» Tartu vaeslastekohtule 5000 rubla tsaariraha. Advokaat palus summa paigutada obligatsioonidesse ning kasutada intresse 1906. aastal sündinud Richard Carl Medovi kasvatamiseks.

Ajalooarhiiv eksponeerib leidu detsembrikuus oma koduleheküljel.

«See on tegelikult kurb leid, mõeldes, kuidas keegi on seda raha kunagi kogunud ning kuidas see raisku on läinud,» sõnab arhiivi publitseerimistalituse juhataja Helina Tamman. «Igal juhul näitab see: ärge kunagi koguge raha!»

Hetkel kuum