Rahvusmõtte auhinna saab Endel Lippmaa

Mariliis Pinn 01. detsember 2006, 13:21

Täna, 1. detsembril 2006 toimuva emakeelse
ülikooli 87. aastapäeva aktusel Tartu Ülikooli aulas tunnustatakse Rahvusmõtte
auhinnaga akadeemik Endel Lippmaad. Auhinna annab üle kirjanik Hando Runnel.

„Endel Lippmaa on silmapaistvalt edendanud Eesti rahvuslikku ja riiklikku eneseteadvust, tema eestvõttel oleme kogenud, millise jõu võib saavutada ka väikese rahva ja riigi tahe, kui rahvuslikud huvid ja tulevikuvisioonid toetada julgelt ja järjekindlalt teadmisele ja teaduspõhisusele,“ ütles Eesti Teaduste Akadeemia akadeemik Peeter Saari. „Kõigile hästi tuntud märksõnad tähistavad Endel Lippmaa rolli nii jagusaamises Eestile kahjulikest võõrjõudude kavatsustest ning ajaloo võltsimistest kui ka Eesti kiires stardis infoühiskonda. Peale selle on Endel Lippmaa teadusperioodikas enim tsiteerituid Eesti teadlasi, kelle tööd on maailmas levitanud sõnumit, et Eesti suudab mitte ainult kaasa rääkida, vaid ka teed rajada tipptasemel kõrgtehnoloogilistes teadusuuringutes.“

Kandidaatide hulgast tegi valiku kümneliikmeline komisjon, kuhu kuulusid kirjanik Doris Kareva, helilooja Veljo Tormis, Eesti Kunstimuuseumi direktor Marika Valk, kirjanik Hando Runnel, literaat Mart Orav, Tartu Ülikooli rektor Jaak Aaviksoo, õppeprorektor Birute Klaas, TÜ emeriitprofessorid Ain-Elmar Kaasik, Rein Taagepera ja Jaak Kangilaski.

Auhinnale kandideerisid akadeemik Erast Parmasto, kirjanik Ain Kaalep, dirigent Tõnu Kaljuste, kirjanik Jaan Kaplinski, akadeemik Endel Lippmaa, kunstnik Kaljo Põllu, luuletaja Paul-Eerik Rummo, TÜ emeriitprofessor Sulev Vahtre, folklorist Mall Hiiemäe, kirjanik Ene Mihkelson ja TÜ emeriitprofessor Rein Taagepera.

Tartu Ülikool annab Rahvusmõtte auhinna välja kolmandat korda. Eelmisel kahel aastal on Tartu Ülikooli Rahvusmõtte auhinna saanud etnoloog ja kirjanik Ilmar Talve ning helilooja Veljo Tormis. Rahvusmõtte auhinnaga tunnustatakse inimest, kes on oma loominguga silmapaistvalt edendanud Eesti rahvuslikku ja riiklikku eneseteadvust. Auhinnaks on 50 teost „Ilmamaa“ kirjastuse „Eesti mõtteloo“ sarjast ja klaasist taies.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. December 2006, 13:21
Otsi:

Ava täpsem otsing