Väinu Rozental • 5. detsember 2006 kell 22:00

Vahvad toolid mudilastele

EMTL soetas lasteaiamööblit tootvalt väikefirmalt OÜ Jets Trading viissada komplekti mudilastetoole. Lisaks osteti pintslid-värvid-lakid ning koostöös Tartu linna ja maakonna haridusnõunikega valiti sügisel välja koolid, mille lapsed monteerisid tööõpetuse tundides toolid kokku ning maalisid kunstitundides pildid peale. Tooliprojekti eelarve, mis sisaldab ka lasteüritusi, küünib tänavu ligi 0,4 miljoni kroonini.

Tooliprojekti teeb EMTL juba teist korda. Eelmisel aastal olid projektiga haaratud Tallinna koolilapsed ning mullu said üksteist pealinna lasteaeda ühe rühmatäie kaunistatud toole. Lasteaiale tähendab 25 toolist koosnev komplekt umbes 10 000kroonist kingitust.

EMTL korraldab sel nädalal puupäeva kampaania üritusi, mille eesmärk on populariseerida puidu kui naturaalse ja taastuva materjali kasutust. Üleeile avati Tartu Lõunakeskuses lastetoolide näitus ning autasustati parimate toolide kaunistajaid. Täna on Tartu Sadamateatris lustlik toolimäng, kuhu oodatakse mudilasi nendest lasteaedadest, kellele toolid kingitakse.

"Meie kooli lapsed püüdsid toole kujundades lähtuda sellest, et see sisaldaks väikelapsele ka mingit õpetlikku, näiteks õpetaks tähti-numbreid tundma või tänaval liiklema," räägib Tartu Tamme Gümnaasiumi töö- ja tehnoloogiaõpetaja Tõnu Tomson toolinäituse avamisel ja tunnistab, et tegelikult õppis ta ise ka üht toolile maalitud putukat tundma. Hiljem selgub, et putukapiltidega tool, mille autor on gümnaasiumi III c klassi tüdruk Brigita Murutar, pälvib toolinäituse avamisele tulnud Tartu linnapealt Laine Jäneselt eripreemia.

Tartu maavalitsuse haridus- ja kultuuriosakonna inspektor Kai Kuuspalu ütleb, et neid lasteaedu, kes soovisid osaleda tooliprojektis, oli mitu korda rohkem kui neid, kes toolid said. "Kas või ühe rühma jagu toolide kinkimine on lasteaiale suur toetus," lausub Kuuspalu ja lisab, et nemad lähtusid valiku tegemisel sellest, et projektis osalenud kooli kaunistatud toolid saaks ikka sama valla lasteaed.

Paar aastat tagasi lasteaiainventari tootmisele ja vahendamisele keskendunud Jets Tradingu omanik ning juhataja Elar Jets ütleb, et tänu paindlikkusele on nende firma kasvanud üheks suuremaks tegijaks sel alal. "Suured mööblifirmad lasteaiamööbliga ei tegele, sest maht on liiga väike," räägib Jets. "Meiesuguse väikefirma jaoks on aga ka väike kogus oluline."

Jetsi sõnul uuendavad lasteaiad mööblit jaokaupa vastavalt rahalistele võimalustele. "Neid lasteaedu, kus on vana ja trööstitu mööbel, pole sugugi vähe," nendib Jets.

Hetkel kuum