Eesti peab hakkama narkomaanide võõrutusravi eest ise maksma

06. detsember 2006, 17:28

Kuni tuleva aasta sügiseni ei panusta Eesti
riik narkomaanide võõrutus- ja asendusravisse mitte sentigi, samas saab Eestis
ravi vaid viis protsenti kõigist süstivatest narkomaanidest.

Maailmas peetakse efektiivseks, kui metadooniga asendus- ja võõrustusravi saaks iga viies süstiv narkomaan, kirjutas Põhjarannik.

Sotsiaalministeeriumi HIVi/aidsi peaspetsialisti Triinu Tikase sõnul saab Eestis ravi märkimisväärselt väike hulk narkomaane. Mitmesuguste uuringute põhjal hinnatakse Eestis süstivate narkomaanide koguarvuks 14 000, neist ravi saab 5 protsenti.

Eestis tasub narkomaanide võõrutusravi eest aidsi, tuberkuloosi ja malaaria vastu võitlemise globaalne fond nn Global Fund, mis on Eestis tegutsenud 2003. aasta sügisest ning tuleva aasta septembri lõpus Eesti projektide rahastamise lõpetab.

Mullu valitsuses heakskiidu saanud riikliku HIV-strateegia kohaselt võtab riik alates tuleva aasta oktoobrist üle kõik Global Fundi rahastatud tegevused, sealhulgas ka narkomaanide asendusravi. Tänavu kulutab Global Fund Eestis 40 miljonit krooni, sellest narkomaanidele 13 miljonit.

Narkomaanide asendus- ja võõrutusravimi metadooni jagamisele kulutab fond tänavu 6 miljonit. Selle eest saab ravi umbes 600 varem süstimisega tegelenud narkomaani. Kui fond oma tegevust alustas, oli ravi saajaid 100.

Global Fundi programmijuht Annika Veimer märkis, et ühe inimese kohta maksab ravi kuus pisut üle 1000 krooni. Eestis on ravi eelduseks, et raviasutusel on psühhiaatrilise teenuse litsents. See muudab ravi kalliks.

Samas on Tikase sõnul maailmas riike, kus ravi võivad anda ka perearstid. See küsimus on Eestis seni selgeks rääkimata.

"HIV-epideemia seisukohalt peaks saavutama selle, et võimalikult suur osa narkomaane ennast ei süstiks, vaid saaks asendusravi," märkis ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2006, 17:28
Otsi:

Ava täpsem otsing