Raivo Sormunen • 6. detsember 2006 kell 22:00

Merko Ehitus jõudis 20 euro alla

Merko Ehituse aktsiaga tehti pärast enam kui aasta aega kestnud pausi eile tehinguid 20 euro tasemel. Ehituskontserni väärtpaberi sulgemishinnaks jäi 19,98 eurot (312,62 kroonil).

Merko väärtpaber on sulgunud ajaloos pealpool 20 eurot kõigest kuuel korral. Rekordiline tase (20,70 eurot) jääb möödunud aasta oktoobrisse. Terve selle sügise vaikselt 16 euro (250 krooni) ümber liikunud Merko Ehituse kiire tõus algas 10. novembril, mil ehitusfirma tuli välja heade kolmanda kvartali majandustulemustega. Viimastest kvartalitulemustest väärib äramärkimist 33protsendiline käibekasv, millele avaldasid positiivset mõju suurenenud mahud välisturgudel. Kui aasta tagasi andsid Läti ja Leedu Merko kvartalimüügist 25,3%, siis see aasta juba 37,2%. Suurem tulu hajutatus turgude vahel vähendab riske. Ehkki Merko Ehitus peab siiani ehitussektori peamisteks probleemideks ehitusmaterjalide defitsiiti ja tugevat hinnatõusu, oli viimane kvartaliraport täiendatud ridadega, et lühiajalises plaanis jätkab nõudlus pakkumise ületamist ja kasv ehituses jätkub.

Novembris tuli ehituskontsern välja kolme ehituslepingu sõlmimisega kogumahus ligi 600 mln krooni ning teatega, et Lätis hakatakse arendama projekti, mis võib 8-10 aastaga teha praegustest hindades kuni 500 mln eurot tulu. Eilsest päevast ei jäänud tulemata ka uued rekordid. Baltika ronis 21,48 euroni (336,09 kroonini) ja hiljuti börsidebüüdi teinud Olympic 7,75 euroni (121,26 kroonini). Üleeile viimase poole aasta suurimat käivet (56 mln krooni) näidanud Eesti Telekomi ümber oli ka eile suurt sagimist. Aktsia käive oli seekord ligi 46 mln krooni.

Hetkel kuum