Töötud firmajuhiks kasvatanud projekt sai hõbemedali

Annika Matson 07. detsember 2006, 17:31

Töötud firmajuhiks kasvatanud projekt sai
üle-euroopalisel konkursil hõbedase auhinna, teatas majandusministeerium.

Ida-Viru Ettevõtluskeskuse projekt, mille tulemusel hakkas 61 töötut inimest ettevõtjaks, võitis täna üle-euroopalisel ettevõtluse arendamise konkursil oma kategoorias teise koha.

„See on suur saavutus,” kiitis Euroopa Komisjoni väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete konkurentsivõime arendamise direktoraadi juht Maive Rute. „Vaadakem kas või seda, et üle Euroopa osales konkursil üle neljasaja projekti.”

Euroopa Komisjoni korraldatud konkursil European Enterprise Awards ehk Euroopa Ettevõtlusauhinnad võistlesid ettevõtlust toetavad projektid 29 riigist. Täna toimunud finaali valis žürii 13 projekti.

Ida-Viru Ettevõtluskeskuse (IVEK) projekt võistles inimestesse investeerimise kategoorias ja see kandis nime „Integreeritud ettevõtlustoetus töötule: koolitus, stardiabi, järelnõustamine”. Koos Ida-Viru Tööhõiveametiga viis IVEK selle läbi jaanuarist 2004 kuni detsembrini 2005.

Projekti käigus sai ligikaudu sada töötut nõu ja rahalist abi ettevõtlusega alustamiseks. Rohkem kui äriplaanile pani IVEK rõhku töötute nõustamisele nii enne alustamist, et nad oleks psühholoogiliselt valmis ettevõtlusega tegelema, kui ka pärast, et nad erinevate küsimuste üles kerkides kohe asjatundjatelt nõu saaks küsida.

Sajakonnast ettevõtmises osalenud töötust hakkas ettevõtlusega tegelema 61, kellest aasta hiljem jätkas 60.„Kõige parem aspekt IVEKi projekti juures on see, et koolitust saanud töötud on loonud tõepoolest oma firmad ja saanud tööandjaks,” märkis Rute. „See andis tõepoolest tulemust.”

Kategooria esikoht läks Belgia projektile, mis toetas kooliõpilaste pürgimist ettevõtlusse. Kogu konkursi grand prix võitis aga Soome Kaubandus-Tööstuskoja ning Kesk-Soome ettevõtluse koostööprojekt ettevõtlikkuse arendamiseks.

Lisaks inimestesse investeerimisele käis konkurss veel neljas kategoorias: ettevõtluse teerajaja, ettevõtluse toetamine, bürokraatia vähendamine ja vastutustundlik ettevõtlus. Iga kategooria kohta anti välja kaks auhinda, lisaks oli konkursil kaks eriauhinda ja üks peaauhind.

„Konkursi eesmärk on eelkõige leida avaliku sektori toetatud projekte, kus on loodud ettevõtluse jaoks häid tingimusi ja soodustatud ettevõtlikkust,” selgitas Rute. „Konkursiga saame häid näiteid üle Euroopa tutvustada ja julgustada neid, kes pole julgenud ettevõtluses kätt proovida.”

Konkurss toimus sel aastal esimest korda ja kordub tuleval aastal.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. December 2006, 17:31
Otsi:

Ava täpsem otsing