Vaesed tudengid jäävad üliõpilasteprogrammist Erasmus välja

08. detsember 2006, 11:19

20 aastat pärast seda kui Euroopa Liit
alustas oma tudengivahetusprogrammi Erasmus on vaesematel tudengitel endiselt
raske osaleda programmis.

Samal ajal osalejad uutest liikmesriikidest saavad Erasmuse programmist kõige rohkem kasu, sest nad saavad seeläbi paremaid töökohti kui nende Lääne-Euroopa ametivennad, kirjutas EUObserver.

Euroopa Komisjoni uuringust selgus, et Erasmuse tudengid alustavad töö otsimist hiljem ja see võtab neil vähem aega kui varem - keskmiselt neli kuud. Samas välismaal õppimine omab vähem positiivset mõju nende tööle palkamisel kui varasematel aastatel.

Euroopa Komisjoni haridusvolinik Jan Figel rõhutas, et Erasmuse abiraha on endiselt liiga madal ega võimalda tagasihoidlikuma majandusliku taustaga üliõpilastel sellest osa võtta.

Euroopa Komisjoni raportist selgus, et eelmisel aastal oli keskmine Erasmuse poolt antav abiraha 140 eurot ehk 2184 krooni kuus. Samas tudengite lisakulutused sõltusid sellest, kas tudeng elas kodus vanemate juures või mitte.

Need tudengid, kes pidasid oma finantsolukorda kehvaks Erasmuse perioodil, olid enamasti keskmiselt madalama sissetulekuga peredest pärit.

Erasmus programm loodi 1987.aastal. Esimesel aastal osales programmis üle 3200 üliõpilase. Eelmisel aastal oli osalejate arv 150 000 üliõpilast 31 riigist, see on 1% kõigist Euroopa üliõpilastest. Euroopa liidu eesmärk on suurendada viia osalejate arv 3 miljoni tudengini aastal 2012.

Haridusvolinik rõhutas, et eemärgiks on suurendada just vaesemate tudengite võimalusi programmist osa võtta. Samas peaksid ka liikmesriigid panustama programmi edendamisse eraldi fondide ja PR-töö abil.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. December 2006, 11:22
Otsi:

Ava täpsem otsing