President Ilves: kui te tahate uut Nürnbergi, siis palun!

Mariliis Pinn 09. detsember 2006, 13:58

Eile päeval jõudis Tallinnast Kuku raadio
stuudiost kümnete miljonite inimesteni Venemaa ühe suurema kuulajaskonnaga
raadiojaama Ehho Moskvõ intervjuu Eesti presidendi Toomas Hendrik Ilvesega.

Postimees vahendas Venemaa ühe kuulsama ajakirjaniku, Ehho Moskvõ peatoimetaja Aleksei Venediktovi ja Nargiz Assadova usutlusest.

Kui vaadata avalikku arvamust Venemaal, siis pooled elanikud peavad Eestit mitte eriti sõbralikuks riigiks ja mitmed Eesti poliitikute avaldused süvendavad niisugust suhtumist.

Kuid kui vaadata avaldusi, mida meie suure naabri poliitikud on läbi aastate teinud väikese Eesti suunas, siis olgem ausad, need pole olnud sõbralikud. Vaatame meie suurust, vaatame meie naabri suurust, ja ehk on siis arusaadav, et inimesed võivad olla kohati põhjendatult murelikud.

Tulles pretensioonide juurde, mis Venemaal on Eesti vastu, siis 30. novembril kiideti (valitsuses - toim) heaks seaduseelnõu, mis võrdsustab natsisümboolika Nõukogude sümboolikaga, ning on isegi öeldud, et selle kasutamine on karistatav. Meile saadeti palju küsimusi, inimesed on pahased ning venekeelsed Eesti elanikud peavad seda ebasõbralikuks žestiks Venemaa suhtes. Üks Moskva proua esitas näiteks küsimuse, et kui tema mobiiltelefoni helinaks on Nõukogude Liidu ehk ka Venemaa hümn, kas ta pannakse siis kolmeks aastaks vangi?

Venemaa hümn on Venemaa hümn ja nii me seda ka käsitleme. Nimetatud eelnõu on parlamendis ning seda pole veel heaks kiidetud. Mina ei oska öelda, kas eelnõu võetakse vastu või mitte, minul ei ole õigust parlamendis olevaid eelnõusid kommenteerida.

Ent võib-olla asetaks küsimuse teisiti. Eesti kaotas Teises maailmasõjas ligi kolmandiku elanikest. Selles oli süüdi nii Natsi-Saksamaa kui ka Nõukogude Liit. Eestlase vaatevinklist tehti seda kahe sümboli taustal. Seega, miks peaks eestlane hinges eristama üht totalitarismi sümbolit teisest - tagajärg oli ju üks ja sama.

Aga toimus ju Nürnbergi tribunal, kus Nõukogude ohvitserid istusid kõrvuti Ameerika, Prantsuse ja Inglise kindralitega, kes mõistsid natsikurjategijad hukka.

Kui olete nõus uue Nürnbergi tribunaliga, kus vaadatakse üle Nõukogude Liidu inimsusvastased kuriteod, siis palun väga. Minu eelkäija Lennart Meri just ütleski, et meil on selle jaoks uut Nürnbergi vaja.

Me ei räägi ju ainult Eestist. Kuritegusid tehti Poolas, Lätis, Leedus ja Ida-Saksamaal. Te peate aru saama, et ohvrite jaoks pole vahet, millise sümboolika või pagunite all need kuriteod toime pandi. Tegemist on inimsusvastaste kuritegudega ja neid ei saa kuidagi õigustada. Nürnbergis istusid võitjad, aga kuritegusid, mida sooritasid liitlased, lihtsalt ei toodud süüpinki.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. December 2006, 14:33
Otsi:

Ava täpsem otsing