Keskkonna vaenlane on Reps ja sõber Vinni

Mariliis Pinn 10. detsember 2006, 20:11

Eesti keskkonnaühendused kuulutasid aasta
negatiivseima keskkonnateo tiitli omanikuks haridus- ja teadusministri Mailis
Repši, positiivseima teo tiitli pälvis Maidla vallavolikogu esimees Enno Vinni.

Eesti Keskkonnaühenduste Koda on keskkonnasõpra ja -vaenlast valinud juba kolmel aastal.

Maidla vallavolikogu esimees Enno Vinni pälvis aasta rohelise teo tiitli kohaliku kogukonna õiguste kaitsmise ning põlevkivikaevandamise laiendamise vastase võitluse eest. Maidla vallavolikogu on tegelenud aktiivselt põlevkiviprobleemide selgitamisega riigiasutustes, kohalikus kogukonnas ja laiema avalikkuse ees, samuti teinud koostööd keskkonnaorganisatsioonidega, teatas EKO.

Mailis Repšile omistati keskkonnavaenulikuma teo ehk karuteene tiitel keskkonnahariduse arengu takistamise eest. Haridus- ja teadusministrile tõi tiitli võimetus vormistada ja viia ellu säästvat arengut toetavat hariduse kontseptsiooni ning suutmatus luua keskkonnahariduskeskuste üleriigilist süsteemi. Samuti heidavad keskkonnaorganisatsioonid haridusministrile ette plaani, mille kohaselt loodusõpetust esimesel kolmel kooliaastal ei õpetataks.

Teised 2006. aasta karuteene tiitli kandidaadid olid: ärimees Oliver Kruuda keskkonnakahjustamist õigustava ülbuse eest; Vabariigi Valitsus Õlifondi asutamise pidurdamise eest; puiduvarumisettevõte Stora Enso Mets keskkonnavaenuliku reklaamikampaania eest; EV Põllumajandusministeerium keskkonnavaenuliku maaelu arengukava ning metsafirma Lignator vääriselupaiga hävitamise eest.

Aasta positiivseima keskkonnateo tiitlit valisid EKO organisatsioonid järgmiste kandidaatide seast:
Põlva Maavalitsus Ökofestivali "Rohelisem elu" korraldamise eest; Eesti Päevaleht laiaulatusliku keskkonnateemade kajastamise eest; Päästeamet õlireostuse likvideerimise ja valmisoleku arendamise eest; MTÜ Talveakadeemia keskkonnakaitselise uurimistöö propageerimise ja Asko Lõhmus looduskaitsebioloogia töörühma käivitamise eest.

EKO valib aasta karuteenet ja keskkonnategu 2004. aastast. Karuteene ja keskkonnateo tiitli väljaandmise eesmärk on juhtida avalikkuse tähelepanu keskkonnatemaatikale ning tuua välja eredaimad näiteid Eesti ühiskonnast. Karuteene tiitli on siiani pälvinud kahel aastal järjest Vabariigi Valitsus ning rohelise teo tiitli saajateks on EKO seni valinud riigikontrolli ning Eesti Naisühenduste Ümarlaua.

EKO liikmesorganisatsioonid on Eesti Ornitoloogiaühing, Eesti Roheline Liikumine, Eesti Üliõpilaste Keskkonnakaitse Ühing "Sorex", Eestimaa Looduse Fond, Nõmme Tee Selts, Pärandkoosluste Kaitse Ühing, Säästva Eesti Instituut, Tartu Üliõpilaste Looduskaitsering, Läänerannik. Eesti Keskkonnaühenduste Koda on poliitiliselt sõltumatu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. December 2006, 13:14
Otsi:

Ava täpsem otsing