Koduse jõulukuuse saab paarisaja krooniga

Ketlin Priilinn 11. detsember 2006, 00:00

Trigon Gardening ASi tootejuhi Kersti Rannamäe sõnul jõuavad esimesed puud Hortese kodu- ja aianduskeskusesse müüki detsembri alguses. "Müügil on peamiselt Lõuna-Eesti istandikust pärit puud ning lisaks väike valik Taani päritolu puid," selgitab ta. "Puude valik on väga lai. Valida võib hariliku kuuse, serbia kuuse ja torkava kuuse vahel, nulgudest on esindatud fraseri ja kaukaasia nulg."

Rannamäe lisab, et kes soovib elusat puud, leiab Hortese kauplusest potti istutatud hariliku kuuse. "Selle võib kevadel aeda kaunistama istutada," soovitab ta. Rannamäe räägib, et kuuskede hinnad on vahemikus 90-290 krooni ning nulgude hinnad jäävad 160-400 krooni vahele. "Väiksemad puud on umbes 1 m kõrgused, kõige suuremad aga ligi 3 m," täpsustab ta.

RMK metsamajanduse turundusjuhi Ulvar Kaubi sõnul müüb RMK jõulukuuski, mis ei ole jõulukuuskedeks kasvatatud. "See tähendab, et müüme puid, mis on raiutud kohtadest, kus nad takistavad metsa normaalset kasvu," räägib Kaubi.

Kaubi kinnitab, et sellised puud ei ole reeglina n-ö postkaardikuused, kuid kes soovib ise metsast kuuske tuua, saab ka nii. "Sellisel juhul näitab metskonna töötaja koha, kus tohib raiuda," märgib Kaubi. "Metskonna raiutud kuuskede hinnad varieeruvad vahemikus 25-105 kr/m, ise raiudes on hind 20-100 kr/m."

"Omavoliline kuuseraiumine on ebaseaduslik ja karistatav, osta on igal juhul odavam," rõhutab Kaubi.

Ta märgib, et RMK pakutavad kogused ei ole siiski suured. "Näiteks möödunud aastal müüsime 1600 kuuske ja 2100 raieluba," ütleb ta.

ASi Ceres teenindusjuht Lehi Aganits kinnitab, et Cerese Kuusekaubamaja pakub oma klientidele nii traditsioonilist kuuske kui ka uuema põlvkonna jõulupuuna tuntud kaukaasia nulgu. "Lisaks jõulupuudele pakume ka laias valikus jõulukaunistusi ning jõululilli," selgitab ta. "Erinevalt teistest müügiplatsidest ei paikne meie kuusekaubamaja õues - seetõttu saab meie juures valida valgustatud alal jõulupuid ka siis, kui õues seda teha on liiga ebamugav."

Aganits märgib, et kuused on kõrgusega 1-4 m, nulud 1,5-4 m. "Puud on pärast ostmist võimalik pakkida võrku," ütleb ta. "See muudab nii puu transpordi kui ka jalale paneku tunduvalt mugavamaks."

Hea uudis on Aganitsi sõnul see, et puud pole sel aastal kallinenud. "Jõulukuuskede hinnad on meil olenevalt kõrgusest alates 150 kroonist, nulgude hinnad alates 350 kroonist," kinnitab ta. "Traditsiooniliselt on meie kuusekaubamajas ka pisike päkapikunurk, kus pisipõnnid saavad kirjutada jõuluvanale ja kirja ka kiiresti teele saata."

Kuigi tänapäeval müüakse elusale kuusele ka piisavalt palju erinevaid kunstlikke alternatiive, eelistavad Eesti inimesed siiski jätkuvalt elusat puud - seda nii loomuliku välimuse pärast kui kindlasti ka selle iseloomuliku ja väga meeldiva kuuselõhna saamiseks. Oma klientide hulgas pole ma igatahes seni kohanud veel kedagi, kes oleks tahtnud oma elamisse kunstlikku kuuske. Paljud inimesed eelistavad täispikkuses kuuse asemel ka näiteks ehtsaid kuuseoksi või siis kuuseokstest jõulupärga, mis on suurepärane lahendus ka ruumipuuduse korral.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:25
    Otsi:

    Ava täpsem otsing