Politsei pidas kinni rahapesus kahtlustatavad

Annika Matson 11. detsember 2006, 14:22

Keskkriminaalpolitsei pidas novembri keskpaigas
kinni kolm arvutikelmuses ja rahapesus kahtlustatavat 21-aastast
noormeest, teatas politsei.

Kahtlusalused nakatasid välisriikide internetipanka kasutavate inimeste arvutid n-ö Trooja viirusega, et rünnata nende pangakontosid.

"Tegemist on väga laia ja rahvusvahelise rahapesuskeemiga, mille raames rünnati erinevates riikides tuhandete inimeste arvuteid," ütles Keskkriminaalpolitsei direktor Elmar Vaher. „Kahtlusaluste tekitatud kahju võib ulatuda miljonitesse kroonidesse.“

Tõenäoliselt on tegemist klassikalise phishingu juhtumiga, kus internetipanka kasutavate inimeste arvutid nakatati Trooja viirusega, et teada saada nende internetipanga kasutajatunnuseid ning turvaparoole. Seejärel värbasid kahtlusalused e-maili teel saadetud töökuulutuste kaudu variisikud, kelle arveldusarvele kanda kannatanutelt väljapetetud raha. Vanemprokurör Lauri Aasmanni sõnul oli variisikute ülesanne toimetada raha edasi, et kahtlusalused saaksid selle sularahas hiljem välja võtta. „Rahapesuskeemi eesmärgiks oli varjata kuritegelikul teel saadud vara päritolu ja selle tegelikku omanikku.“

Keskkriminaalpolitsei ametnikud pidasid 14. novembril kahtlustatavatena kinni Ilja (s 1985), Aleksandri (s 1985) ja Maximi (1985).

Kinnipeetuid kahtlustatakse arvutikelmuses ja rahapesus Karistusseadustiku § 213 ja § 394 lg 2 p 1 tunnustel, mis näevad vastavalt karistusena ette kuni viieaastase vangistuse ja kahe- kuni kümneaastase vangistuse.

Keskkriminaalpolitsei ja prokuratuur hoiatavad inimesi, et nad ei avaldaks kergekäeliselt oma isikuandmeid ja pangakonto numbrit võõrastele. Viimasel ajal on sagenenud juhtumid, kus inimestele pakutakse väga hästi tasuvat ning vähe aega nõudvat tööd. Siinkohal tuleks silmas pidada, et tegemist võib olla rahapesuskeemiga millesse kaasatakse kergeusklikke inimesi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. December 2006, 14:22
Otsi:

Ava täpsem otsing