Ralf-Martin Soe • 12. detsember 2006 kell 22:00

Härmo Värk vahetas panga kinnisvara vastu

"Lahkumist tuleb eelkõige novembri toimingute kontekstis vaadata, 9.11 aset leidnud protsess (Danske Bank ostis ära Sampo Panga - toim.) kujundab paratamatult panga juhtimisotsuseid," ütles Sampo Panga juhatuse esimees Aivar Rehe, kelle Värk aasta alguses maksuameti juhi kohalt panka kutsus.

Sarnastel motiividel Hansapanga juhatusest lahkunud Indrek Neiveltit uudis ei üllata. "Selline käik oli ette arvata juba siis, kui ta läks juhatusest nõukogu esimehe kohale. Ega nõukogus istumine pole ju igapäevane tegevus," ütles Neivelt.

"Värgi roll on ennekõike Sampo-keskne. Võib öelda, et Sampo Pank on natuke Värgi nägu," iseloomustas pikaajalist panga tippjuhti ning samuti kunagist Eesti pangaliidu juhatuse esimeest Eesti Pangaliidu tegevdirektor Katrin Talihärm.

"Härmo Värk oli koos kolleegidega üks esimesi, kes alustas pikaajaliste investeerimislaenudega ja tema kaasabil kaasati Investeerimispanka üks esimesi välisinvesteeringuid ehk algas panganduse rahvusvahelistumine juba 90ndate aastate algul. Värki saab iseloomustada rahuliku, vaoshoitud, kindlakäelise juhina, kes on alati sõbralik ja lugupidav," kirjutas Nordea juhatuse esimees, endine keskpankur Vahur Kraft e-kirjas.

Rehe sõnul võib omanikevahetus juhtimises veelgi muudatusi kaasa tuua.

"Need on sissekodeeritud muudatused. Paratamatult see muudab panka, kui Soome asemel tõmmatakse niite nüüd Taanist," lausus Rehe.

Härmo Värk hakkab juhtima Briti investoritele kuuluvat investeerimisfirmat Satnam Europe.

Firma ostis hiljuti kinnisvaraärimees Paul Oberschneiderilt Tallinnas Veerenni tänaval uut elamukvartalit arendava Domina Service OÜ.

"Aeg oli küps muutusteks," lausus Värk eile. Mõte Sampost lahkuda oli tal juba mõnda aega, tagant tõukas Satnam Grupi pakkumine. "Asun juhtima investeerimisfirmat Satnam Europe ning minu vastutusalaks saab investeeringute juhtimine Eestis, Balti riikides ja Ida-Euroopas," märkis Värk.

"Alates jaanuarist juhib Sampot Aivar Rehe. Minul uute omanikega vastuolusid polnud. Lahkumisotsus oli mul tehtud juba varem," kommenteeris Värk.

Satnam Europe'i tegevusvaldkonnad on kinnisvaraarendus, IT- ja kõrgtehnoloogiafirmad, logistika. Eestis on firmal peamiselt ärikinnisvara ja elamuarendusprojektid, arenduse koguväärtus ulatub 400 miljoni euroni.

Hetkel kuum