Meer Bloomberg tahab muuta New Yorgi maailma parimaks linnaks

Mariliis Pinn 14. detsember 2006, 12:27

Sel nädalas avalikustas New Yorgi linnapea
Michael Bloomberg tuleva 25 aasta uuendamisplaani, mis võib linna mõjutada
rohkem kui ühegi varasema linnapea ideed kokku.

Ennevanasti oli New York tulevikuvisiooniga linn, näiteks joonistati linnaplaan miljoni elanikuga asumile ajal, kui seal elas vaid 100 000 kodanikku, metroo ehitati 100 aastat tagasi, kui linna ümber laius vaid põllumaa.

Nüüd mõtleb linnapea Bloomberg taas, kuidas New Yorki paremaks teha, kirjutas The Economist. Juba on käiku lükatud 20,6 miljardi dollari (1,2 triljoni) eest arendusprojekte.

Kaks miljardit dollarit (24 mld krooni) kulutatakse metroo laiendusse, neli miljardit dollarit (48 mld krooni) uue veetunneli rajamiseks, 1,6 miljardit dollarit (20 mld krooni) veepuhastusjaama ehitusse ja rekordilised 13 miljardit dollarit (156 mld krooni) koolivõrgu uuendusse. Endisest maailma suurimast prügimäest saab peagi park.

Bloombergi nägemuses võistleb New York 21. sajandi parima linna tiitlile Londoniga. Tema eesmärk on linne meelitada rohkem eliiti.

Bloombergi ennustuse kohaselt elab aastal 2030 New Yorgis rekordilised üheksa miljonit inimest (hetkel elab New Yorgis miljon inimest). Ka linna sajandivanune infrastruktuur vajab uuendamist ja linn peab rohelisemaks muutuma.

Bloomberg on sõnastanud kümme eesmärki, et muuta New Yorki elujõulisemaks linnaks, nagu soodsate eluasemete suurendamine. Soov, et kõik inimesed elaksid kümneminutilise jalutuskäigu kaugusel avalikust pargist. Kapitaalremont ühistranspordisüsteemis, koos metroo laiendusega. Linnapea tahab, et New Yorgis oleks USA linnade puhtam õhk ja kasvuhoonegaaside emisiooni vähendataks 30% aastaks 2030. Ka on plaanis avada linnarahvale puhkealades kõik ümbritsevate jõgede ja mere kaldad ja puhastada reostus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. December 2006, 12:27
Otsi:

Ava täpsem otsing