ÄP fototoimetus • 18. detsember 2006 kell 22:00

Kaevurid kergitavad vase hinda

Xstratale kuuluv vasesulatustehas Tšiilis alustas streiki, kuna tööandjad ei jõudnud ametiühinguga palgakokkuleppeni. Tehas, mis tootis mullu 297 567 tonni vaske, seiskus üleeile. Selline kogus vaske võrdub umbes kahe protsendiga maailma vasetoodangust.

"Streik Altonortes peaks pakkuma vase hinnale lühiajalist tuge," ütles Bloombergile UBSi metallianalüütik Robin Bhar.

Vase hind kerkis eile keskpäevaks Londonis 0,2 protsenti, 6650 dollarini tonn.

Osalt on aastaga 52 protsenti kerkinud metalli hinna taga just kaevandamisel aset leidnud katkestused Tšiilis, Zambias ja Indoneesias.

ABN Amro analüütik Nick Moore prognoosis, et tuleval aastal ületab vase pakkumine nõudlust saja tuhande tonniga - sel aastal peaks defitsiidiks olema 50 000 tonni. Kuna USAs majanduskasv aeglustub, on see kasvatanud vase laovarusid.

Autor: ÄP

Hetkel kuum