Venemaa võib piirduda sisseveo keelamisel lihaga

Harry Tuul 20. detsember 2006, 00:00

Eile hilisõhtul kohtus Euroopa Komisjoni tervise- ja tarbijakaitsevolinik Markos Kyprianou Moskvas Venemaa põllumajandusministri Aleksei Gordejevi ja veterinaarameti pea Sergei Dankvertiga. Sealt sündivat otsust ei soostunud keegi ette kommenteerima.

Veterinaar- ja toiduameti peadirektori Ago Pärteli sõnul soovib Moskva üksikutele liikmesriikidele peale suruda kahepoolset lepingut, et riigid ei ekspordiks 1. jaanuarist Venemaale Rumeenia või Bulgaaria päritolu liha.

"Euroopa Komisjon on praeguseni seisukohal, et liikmesriigid ei peaks mitte mingil tingimusel sellist kahepoolset lepet sõlmima ja garantiisid võtma, sest see läheb vastuollu Euroopa ühisturu toimimise põhimõtetega," selgitas eile samuti Moskvas viibinud Pärtel.

Kuigi alguses oli kahtlus, et keeld puudutab kõiki loomseid toiduaineid, räägitakse nüüd lihast, mida Eestist väga palju ei ekspordita. "Kala ja piima on tunduvalt suuremates kogustes," selgitas Pärtel.

Wõro Kommertsi juhi Kaido Kaare sõnul said nad loa lihatooteid Venemaale vedada selle aasta keskel ja plaanivad alustada eksporti uuel aastal. "Kui Venemaal nüüd see keeld tuleb, siis me ei saa sinna midagi viia," sõnas ta. "Meil on arusaam, et keeldu siiski ei rakendata," jäi Kaare lootusrikkaks.

"Me oleme arvestanud sellega, et Venemaa eksport on ajutine," kommenteeris novembris Äripäevale Nõo Lihatööstuse juht Toomas Kruustük, kes saadab Venemaale üle nädala keskeltläbi 1,5 tonni lihatooteid. "Sama juhtus ka 1993. aastal. Tookord viisime Venemaale 40% oma toodangust," rääkis Kruustükk.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:30
    Otsi:

    Ava täpsem otsing