Barbie-tootja Mattel pääses jubedate mänguasjade tootjate edetabelisse

20. detsember 2006, 13:17

USAs koostatud ohtlike mänguasjade edetabelisse,
kus leidub nii tervisele ohtlikke kui otseselt surmavaid lelusid, pääses
arvukate Kolmanda maailma toodete kõrval ka oma ala gigant Mattel.

Barbie-tootja Matteli 1996. aastal turule toodud toode jäi tabelis siiski neljandale kohale. Imikut kujutav nukk pidi ettevõtte arvates arendama tulevastes emades oskust lapse eest hoolitseda. Nukku sai lusikaga toita, kuid see osutus ohtlikuks, kui sõrmed nuku suhu sattusid. Mehaanilised lõuapärad purustasid 35 tulevasel emal sõrmed ja põhjustasid sadu kergemaid vigastusi, vahendas uuringut utro.ru.
Tuumaajastu algul 1951.a. hiilgas A.C. Gilbert Company tootega "U-238 Atomic Energy Lab". U-238 tähendab uraani isotoopi. Varem oli ettevõte väga edukalt turule toonud sarnaseid "Noore keemiku" ja "Noore bioloogi" tüüpi komplekte. "Noore tuumafüüsiku" komplektis olid kiirgusmõõtja ja teisi mõõteriistu, lühike tuumafüüsika käsiraamat lihtsamate katsete kirjeldustega ning väike kogus uraani nende läbiviimiseks. Käsiraamatu kaasautor oli esimese aatomipommi loomises osalenud USA kindral Groves. Kurjakuulutav komplekt oli müügil üle aasta ja maksis 50 USD ehk tolle aja kohta päris palju. Tuumamänguasi teenis ohtlike hulgas teise koha.
Konkurentsitu võitja oli kaheksakümnendate keskel turule toodud laste viskeoda. Tootja kirjutas pakendil, et see on mõeldud kaugusviskeks. Seda lapsed ka tegid ning oda laste kätesse sobimatu literav metallotsik tappis 4 ning vigastas 3700 inimest.
Tabelisse mahtus ka tootja poolt "Taevatantsijannaks" nimetatud nukk. Mootor käivitas ühel jalal seisva haldjas-iluduse läbipaistvad tiivad ning pani ta pöörlema. Mänguasi korjati lettidelt pärast seda, kui mootor osutus sellele liiga võimsaks: kümned lapsed sattusid haiglasse luumurdude, välja löödud hammaste ning rebimishaavadega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. December 2006, 13:16
Otsi:

Ava täpsem otsing