Aivar Hundimägi • 21. detsember 2006 kell 22:00

Savisaar võitis lahingu Eesti Raudtee eest

Riigikogu liige Olari Taal, kes aastaid tagasi lubas Hoiupanga juhina Savisaarele tappa anda, nimetas Eesti Raudtee aktsiate tagasiostu lähenevate valimiste kõige kulukamaks kampaaniaks. Savisaar kasutas oskuslikult ära avalikku arvamust, mis on infrastruktuuri ettevõtete erastamise suhtes hukkamõistev.

Raudteel toimuvat ministrina kureerides oli tal võimalik nii kaua Eesti Raudtee omanikke mitmesuguste võtetega pigistada, kuni need olid ise huvitatud ettevõtte müügist. Eraomanik oli sundseisus, sest äri ajada ei lastud.

Eesti Raudteed tagasi ostes tõstis Savisaar ka majandusministri ametikoha mõjukust ja väärtust erakondade silmis. Eesti Raudtee tariifipoliitikast sõltuvad naftatransiidiga tegelevate firmade majandustulemused. Saab näha, kas see tariifipoliitika hakkab olema Eesti Raudtee või osa vedajate huvides.

Aktsiate tagasiostule oli olemas ka palju parem alternatiiv. Eesti Raudtee osa aktsiaid võinuks riik viia börsile. Seda ideed saab nüüd muidugi teostama hakata, aga see eeldab Edgar Savisaare ja Villu Reiljani maandumist opositsioonis.

Hetkel kuum