• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tundlik ja sõltumatu Johannes Saal

  Praegu eksponeeritakse Tartu Kunstimuuseumi viltuse maja kahel korrusel tema 200 maali, joonistust, akvarelli, kunstniku kirju ja eluloolisi materjale.
  Kuraatorid Mare Joonsalu ja Tiiu Talvistu on näituse koostamisel lähtunud kronoloogiast ja temaatikast.
  Väljapaneku avapeatükk "Kunstnikuks sündinud" koondab Johannes Saali autoportreid, pilte abikaasast ja Pallase-aegsed maalid. Tartumaal Luunja vallas Oja külas sündinud kunstnik astus 1933. aastal Pallasesse. Kehva tervise tõttu pidi ta vahepeal õpingud katkestama ning ta lõpetas Kõrgemad Kujutava Kunsti Kursused 1943 aastal.
  "Valu minu südame" hõlmab isiklikest üleelamistest ja sõjakoledustest sündinud teoseid, pildid seeriast "Kodutalu peediväljalt" kujutavad aga omakandi rahva igapäevategemisi, mis olid kunstnikule juba lapsepõlvest tuttavad. Väga emotsionaalsed on "Kaasaegsete" galeriisse kuuluvad kolleegide, kunstiõpilaste ja tuttavate portreed. Ränka psühholoogilist painet ning indiviidi ja totalitaarse riigi konflikti kannavad "Võimu ja vaimu" teemasse valitud pildid. Johannes Saali närvikava ei pidanud vastu skisofreenilise ajastu painetele ning teda vaevasid meeleheitehood ja ebakindlus.
  Vaatamata karmidele repressioonidele jäädvustas Saal tol perioodil lõuendeile ka värvirõõmsaid, Krimmi päikeseküllast inspireeritud lõunamaa maastikke, mis on näitusel esitletud pealkirjaga "Värvilummus".
  "Koduaknast" ühendab koduseinte vahele sunnitud voodihaige kunstniku linnavaateis ja sisemonolooge ning "Luupainajad" kunstniku viimaste aastate sürrealistlikku loomingut.
  Nii nagu Johannes Saal, pole ükski teine Eesti kunstnik süvenenud surma teemasse. Ema ja pisipoja kaotus kummitavad teda kogu aeg.
  Näitusega kaasneb ka mahukas monograafia-kataloog, milles antakse põhjalik ülevaade kunstniku elust ja loomingust. Valitud katkendid Johannes Saali kirjavahetusest ja märkmetest võimaldavad heita pilgu kunstniku tunde- ja mõttemaailma, väljavõtted toonasest kunstkriitikast kajastavad aga stalinistliku kunstipoliitika ideologiseeritust, kommenteerib Tiiu Talvistu.
  Autor: Tiina Kolk
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Aimar Ventsel: Kesk-Aasia õppetund – autoriteet pole jumalast antud
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Naftaturgu suunab 61aastase inseneri käsi
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Heiki Einpaul: kõige kõvema kisaga pole alati kõige suurem probleem
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Endised kolleegid läksid Ukraina hanke pärast kaklema
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.