Euroopa Liidu katastroofiõppus põhjustas Soomes segaduse

22. detsember 2006, 09:39

Euroopa Liidu oktoobris korraldatud
katastroofiõppus tekitas Helsingis hämmingut ning oleks võinud põhjustada
infokatastroofi.

Soome välisminister Erkki Tuomioja sai 30. oktoobri õhtupoolikul koos Rootsi välisministri Carl Bildtiga peetud pressikonverentsi ajal mobiiltelefonile sõnumi, milles teatati terrorilöökidest viies ELi suurlinnas. Sõnumi põhjal oli Londonis tehtud sarnane rünnak nagu New Yorgi kaksiktornidele, vahendas ajaleht Helsingin Sanomat.

Tekstisõnum tuli ELi situatsioonikeskuselt (ELi keeles Sitcen). Kuna Soome on ELi eesistuja, levis sama sõnum ametnikkonnas laialt vähemalt kümne inimese jagatuna.

Sõnumis oli kirjas, et ka Frankfurti pangakeskus ja Viin olid langenud terrorirünnakute ohvreiks ning Soome teel olnud reisilennuk oli kaaperdatud.

Hämmelduse põhjustas see, et sõnumis ei öeldud selgesõnaliselt, et tegu on pelgalt õppusega, vaid sellele oli lisatud üksnes selle koodnumber CCA EX06.

Tuomioja palus enda pressiosakonna juhatajal Petri Tuomi-Nikulal, kes pressikonverentsi juhtis, juhtunut selgitada ning kümmekond minutit hiljem saadi talle öelda, milles on asi.

President Tarja Halonen ja peaminister Matti Vanhanen uudislõksu ei langenud, sest Halonen oli olukorras, kus teda ei saanud häirida enne, kui saabus selgus, Vanhanen oli aga teel Kopenhaagenisse.Õppus CCA EX06 oli esimene omalaadne ja selle eesmärk oli testida ELi Nõukogu ja Euroopa Komisjoni reaktsioonivõimet terava kriisi puhul. Sitceni juht William Shapcotti sõnul ei teadnud ta, et õppus põhjustas hämmingut, ning tema väitel olid Soome alaline esindus Brüsselis ja Soome peaministri kantselei sellest eelnevalt informeeritud.

Soome kui ELi eesistuja Brüsseli esinduse juhil Eikka Kosonenil oli õppuse läbiviimisel tähtis roll ning selle üheks osaks oli "terrorirünnaku" ohvriks langenud riikide esindajate erakorralise koosoleku kokkukutsumine.

Õppus algas Brüsselis kell 13.30 ja lõppes kell 20 ning kogu selle aja jooksul saabus mobiiltelefonidesse sõnumeid "terrorirünnakutest". Õppusele järgnenud päeval, 31. oktoobril toimunud pressikonverentsil nenditi, et "tuleb parandada kommunikatsioonitehnoloogia kasutamist".

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. December 2006, 09:35
Otsi:

Ava täpsem otsing