Kunstnikuna ärimaailmas

Väinu Rozental 10. jaanuar 2007, 00:00

Küllike Tuvikene tunnistab, et tahe oma äri teha tekkis tal moekunsti õpingute ajal kunstiinstituudis, mille ta lõpetas 1989. aastal. Kaks aastat hiljem avas ta koos abikaasaga Pargi tänava keldris esimese Tartu eragalerii, mis nüüd asub juba viisteist aastat kesklinnas Poe tänaval. "Meil on oma kitsas ja spetsiifiline ostjaskond ja meie äri on seetõttu väike, aga kindel," räägib Tuvikese kunstigalerii omanik. Viimastel aastatel on perekond Tuvikese kunstiäri käive püsinud ühe miljoni krooni piiril ning teeninud omanikele väikest kasumit.

"Oleme müügigalerii, mis rõhub eelkõige tarbekunstile, kujutavale kunstile ja skulptuurile, ning ei korralda näitusmüüke ega oksjone," tutvustab Tuvikene. Et galeriis oleks huvitavaid ja omanäolisi taieseid, asutas Küllike Tuvikene 1994. aastal portselanimaalimise töökoja. Praegu tegutsevad Antoniuse Gildis portselanikoda ja kangakoda, kus Tuvikene maalib kangaid ning tegeleb oma lemmiktegevusega - pakutrükiga.

Käsitöömeistreid ühendavas Antoniuse Gildis on ligi paarkümmend koda, kus huvilised saavad vaadata, kuidas eimillestki sünnib midagi. "Gildis koos tegutsedes elavad kõik töökojad kui iseseisvad majandusüksused tunduvalt paremini kui üksi tegutsedes," on Antoniuse Gildi juhatuse liige Küllike Tuvikene kindel.

Eesti ühe paremini müüva kunstniku Navitrolla sõnul loobus ta kunstigalerii pidamisest Tartus viis aastat tagasi ning müüb oma teoseid Tallinnas endanimelises galeriis, mis aga ei kuulu talle. "Tundsin, et minul kui loomingulisel inimesel on mõistlik tegeleda ainult kunstiga, mitte äritegevusega, mis röövib suurema osa ajast," põhjendab Navitrolla galeriist loobumist. "Samas kui aktiivsel kunstiinimesel, nagu näiteks Küllike Tuvikese, jääb energiat üle, on galerii pidamine äärmiselt teretulnud."

Navitrolla ei tee saladust, et Tuvikeste galeriiga on tal eriline suhe, sest seal müüs ta oma esimese taiese. "Nende kunstikauplus oli tol ajal ainus, mis võttis müüki teose inimeselt, kellel polnud ette näidata kunstnikupaberit," lisab Navitrolla.

Mina ei võrdleks meie kunstigaleriid Tuvikeste galeriiga, sest nende tegemine ei anna õiget galerii mõõtu välja.

Ma ei tunne, et nad oleksid meile Tartus konkurendid. Ausalt öeldes meil polegi Tartus konkurente. Oleme Eestis ainus kunstigalerii, kellel on galerii nii Tartus kui ka Tallinnas. Samuti kuulume nende väheste galeriide hulka, kes korraldavad oksjoneid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing