Gigandid vaidlevad Euroopa kaardimaksesüsteemi üle

Martin Hanson 01. veebruar 2007, 00:00

Ühtse kaardisüsteemi loomine peaks vähendama ebaefektiivsust maksetel ning alandama kunstlikult kõrgeks aetud teenustasusid. Samuti on EL mures riikidevahelise konkurentsi puudumise pärast, samuti selle pärast, et suurpangad piiravad kaardimaksete konkurentsi.

Ametnikud ning kaupmehed üritavad läbi suruda ideed, et uue üleeuroopalise kaardimaksesüsteemi asmel kasutataks ära Visa ja MasterCardi juba loodud süsteemi. Kaupmehed kardavad, et uus süsteem vaid tõstab kaardimaksete hindu, mille maksavad kinni just kaupmehed.

Euroopa Komisjoni andmetel tehti Euroopas 2005. aastal kaardimakseid 21 triljoni krooni väärtuses, tuues sellega pankadele tulu 390 miljardit krooni. Kaardimaksete ebaefektiivsuste tõttu sai Euroopa majandus kahju 156 miljardit krooni.

MasterCardi Euroopa laenusüsteemi asepresident Eric Tomlinson ütles, et üleeuroopalise maksesüsteemi tulek alandab teenuse hindu. MasterCard ja Visa kontrollivad 90% kõikidest kaarditehingutest, mis tehakse Euroopa riikide vahel. Võites uue süsteemi hanke, saavad gigandid kontrolli ka kõik riikidesisesed kaarditehingud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing