Tallinna börs maailma tippude hulgas

Tõnis Oja 02. veebruar 2007, 00:00

Eile oli siis see päev, mil Tallinna börsi üldindeks OMXT, endise nimega Talse, lõpetas 1010,76 punktil, mis on 1,4% plussi. Kümne enamkaubeldava aktsia hinnaliikumist peegeldav Äripäeva indeks kerkis "vaid" 0,7% 2992,76 punktini. Äripäeva indeks allajäämise börsi üldindeksile põhjustas Eesti Ehituse aktsia, mida Äripäeva indeksi koosseisus ei ole.

Selle aasta esimese kuu tõusu poolest jääb Tallinna börs selgelt alla vaid Vietnami börsile, selgub uudisteagentuuri Bloomberg jälgitavast 83 börsiindeksite võrdlusest. Järgnevate kohtade pärast rebivad võrdselt Tallinna, Belgradi, Zagrebi, Ukraina ja Islandi börsid, mille tõus aasta esimese kuuga jääb vahemikku 15 kuni 20%.

Kui aga vaadata pikemat perioodi, 12 kuud, siis jääb Tallinna börs veidi üle 50protsendilise tõusuga teise kümne algusesse. Vietnami börs on kerkinud selle ajaga 235 protsenti, Shanghai börs 137 ja Peruu börs 130 protsenti. Eestiga samal ajal Euroopa Liidu liikmesriigiks saanud Küprose börs on kosunud Tallinna börsist poole enam. Kesk- ja Ida-Euroopa aktsiaturgude seas on Eestist edukam olnud lisaks eelpoolnimetatutele ka Sofia börs.

Eile lõpetasid rekordtasemel viie ettevõtte aktsia hinnad. Lisaks Eesti Ehituse väärtpaberile kaubeldakse ajaloo kõrgtasemel Saku Õlletehase, Merko Ehituse, Olympicu ja PTA aktsiatega. ASi Tallinna Vesi aktsia kordas päev varem püstitatud rekordit. Eesti Telekomi aktsia hind läheneb samuti ajaloo kõrgtasemele. Väärtpaber oli nii kallis viimati 2000. aasta aprillis. Telekomi aktsia kerkis ajaloo kõrgeimale tasemele, 155 kroonile, 2000. aasta märtsis lõpus, st 13 kuud pärast börsile minekut.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing