Maailmakuulus viiulivirtuoos juubeldab Estonias

Kersti Inno 09. veebruar 2007, 00:00

Maailmakuulus viiuldaja Gidon Kremer annab koos omaasutatud kammerorkestriga Kremerata Baltica Tallinnas juubelikontserdi pärast esinemist Kremeri sünnilinnas Riias.

Gidon Kremer on kindlasti mitte ainult suur virtuoos, vaid ka erakordselt huvitavate ideedega muusik. Ka juubelikontserdi kava on põnev ja alternatiivne. Muusika on ilus, kohati groteskne, loodud 20. sajandi keskel või teises pooles.

Kava esimeses pooles on nõukogude aja dissidentheliloojad Pärt, Silvestrov ja Schnittke.

Arvo Pärdi "Fratresest" kõlab ekstra Gidon Kremerile 1992. aastal loodud versioon viiulile, keelpilliorkestrile ja löökpillidele. Kavas on ka Alfred Schnittke "Concerto grosso", mille esmaesitaja oli Gidon Kremer koos oma eksabikaasa Tatjana Grindenkoga.

Kontserdi teises pooles saab kuulata meie publikule vähetuntud helilooja Erich Wolfgang Korngoldi "Sümfoonilist serenaadi". 1897. aastal sündinud Korngold oli oma ajastu Mozart, kelle lapsepõlves loodud teoseid esitasid staarid. Temast sai Hollywoodi kuulsaim filmihelilooja.

Kavale paneb punkti ülipopulaarse Piazzolla muusika Andrei Puðkarevi seades viiulile, vibrafonile ja keelpilliorkestrile. Kaastegevad on Tatjana Grindenko viiulil ja Andrei Puðkarev vibrafonil.

Gidon Kremeri südameasjaks on noorte muusikute arendamine. Baltimaade noortest muusikutest kammerorkester Kremerata Baltica loodi Kremeri 50ndaks juubeliks.

Kremerata Baltica musitseerib koos maestroga kuulsaimatel muusikafestivalidel nagu Praha Kevad ja BBC Proms ning annab Euroopas, Aasias ja Ameerikas umbes 60 kontserti aastas. Koos on salvestatud ka hulk heliplaate. Neist "After Mozartit" tunnustati 2001. aastal Grammyga.

Kosmopoliit Kremer annab kontserte kogu maailmas väga avara repertuaariga, alates Vivaldist ja Bachist, lõpetades Glassi ja Adamsiga. Alates 1981. aastast korraldab ta Austrias, Lockenhausis kammermuusika festivali.

Gidon Kremeril on erakordne võime sütitada muusikuid ja lummata publikut. Tema fenomen baseerub haruldasel töövõimel ja tohutul andel, mis on saanud hea kooli Moskva konservatooriumis David Oistrahhi käe all.

Kremer mängib Guarneri del Ges? viiulil, mis valmis 1730.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:45
    Otsi:

    Ava täpsem otsing