Ärimaa hinnad muutuvad püssirohutünniks

Tõnis Oja 14. veebruar 2007, 00:00

Kommenteerides eile avaldatud majanduskasvu numbrit, mis aasta kokkuvõttes peaks tulema kõigi aegade suurim ehk 11,5 protsenti, avaldas Hansapanga analüütik Maris Lauri Äripäevale arvamust, et kinnisvaraturg on maha rahunenud. Minu arvates pole täielikku rahunemist siiski toimunud ja püssirohutünniks võib osutuda eelkõige ärimaade turg.

Selles suhtes on analüütikul õigus, et mõni kinnisvaraga spekuleerija tõrjutakse tasapisi turult välja. Tõesti, ka mulle tundub, et väikespekulandid on kinnisvaraturult oma kasumi kätte saanud, uutele arendustele nad enam nii lihtsalt laene ei saa ning on liikunud teistele jahimaadele, millest üks võib olla börs.

Teisalt näib aga, et kinnisvarasektor hakkab muutuma üha riskantsemaks ja riski ei suurenda mitte sajad eraettevõtjatest väikearendajad, vaid üsna suured kinnisvarafirmad. Viimasel ajal on tulnud üha uusi ja uusi kinnisvaraarendusi, millesse maetud investeeringud ulatuvad juba miljarditesse kroonidesse. Viimati teatas hiigelinvesteeringust suurärimees Urmas Sõõrumaa, kes kavatseb kahe aasta jooksul investeerida Rottermani.

Eile kuulutas kinnisvarafirma 1Partner kinnistu enampakkumisest alghinnaga 100 miljonit krooni. Pakkumisele minev kinnistu kuulub Tänassilma tehnoparki, kokku 93 000 ruutmeetrit. Kui oksjon õnnestub, tuleks kinnistu ruutmeetri hinnaks vähemalt 1075 krooni.

Aga see on kõik tühiasi, võrreldes päev varem sama kinnisvarafirma poolt Õismäel oksjonile pandud kinnistu hinnaga 50 miljonit krooni. Loomaaia läheduses paikneva kinnistu suurus on 7250 ruutmeetrit, mis oksjoni õnnestumise korral teeb ruutmeetri hinnaks vähemalt 6900 krooni.

Ma kohe mitte ei taha uskuda, et sellise hinnataseme korral oleks krundi omandamine mõistlik, kui meid just hüperinflatsioon ees ei oota. Seepärast loodan ma väga, et kaine mõistus võidab ja oksjon kukub läbi. Vastasel korral tuleb hakata päevi lugema.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing