Käbi ei kuku kännust kaugele

Joonatan Allandi 23. veebruar 2007, 00:00

Darwini järgi loetaks mind ja mu lastetuid sõpru looduse praagiks, sest meil pole õnnestunud enda geene rahvasumma hulka levitada. Me oleme taibukad, korraliku haridusega, kuid siiski suunatud vääritusse väljasuremisse koos kirju savannikoera ning normaalsete TV-staaridega.

Samal ajal näitavad rahalistes raskustes inimesed meile reproduktsiooni osakonnas eeskuju. Napilt kirjaoskamatu tüdruk, kes hakkab lapsi saama 15aastaselt ja kelle lapsed omakorda sünnitavad 15selt, saab vanaemaks (endiselt viljakana) ajal, mil enamik kolledžilõpetajaid alles hakkavad hauma järelkasvuplaane.

Darwini standardite järgi on meie 15aastane enda kategooria edukaim esindaja, isegi siis, kui ta kukkus koolist välja üheksandas klassis ja tema karjäär tipnes McDonald'si koristuspersonalis.

Kuidas on võimalik, et looduslik selektsioon eelistab vaeseid ja harimatuid? Miks diskvalifitseeritakse 140se IQga ja eeskujulike riigieksamitulemustega lapsed iibemaratonist? Kas jumalad konspireerivad sisekaemuslike ja mõistusega võetavate hingede vastu, et säästa maailma skulptorite ja füüsikute pealetungist?

Mul on palju nutikaid sõpru, kes unistavad edukast karjäärist. Kümne aasta pärast ootavad nemad tööpäeva lõppu või palgatõusu, samas kui vähem ambitsioonikad eakaaslased eskordivad juba enda lapsi altari ette.

Jumalad ei lase asjadel teisiti toimida. Darwin veenis meid looduse elitaarsuses, mis soosib mitte ainult võimekaid tõuge, vaid ka iga tõu võimekamat esindajat. Me, tarkpead, armastame mõelda, et "tark" võrdub "võimekas" - et kuidagipidi oleme me määratud olema eelistatud seisus geneetilisel olümpial. See pole nii.

Jumalad hindavad rutakaid, vähenõudlikke mehi ja naisi, kes paarituvad kiiresti ja tihti, neid, kes ei põe partneri akadeemilise tõendi pärast ega nõua arenenud poliitilisi seisukohti vms.

Need tagasihoidliku vaimuandega ja raudse närvisüsteemiga inimesed on need, kes on enda õlgadele võtnud inimliigi kindlustamise. Nemad viivad meie tõu järgmisesse aastatuhandesse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing