Praegu saab firmat müües parimat hinda

Gert D. Hankewitz 27. veebruar 2007, 00:00

Ostjaid on rohkem kui kunagi varem ning suurenev likviidsus lubab oma elutöö eest ka kõrgemat hinda küsida.

"Kui on plaan oma ettevõtmisest taanduda, siis praegu on selleks kindlasti väga sobiv hetk," jagas investeerimispanga GILD Bankers partner Heikki Källu kõikidele oma firma müügi peale mõtlevatele ärimeestele nõu. Oma hinnangut põhjendas finantsnõustaja sellega, et kuna praegu on raharinglus suur ning suured summad kergesti kättesaadavad, on ka võimalik ostetava firma eest rohkem välja käia.

"Tavaloogika ütleb, et kui hinnad on kõrged, siis pole hea osta. Tegelikult on aga nii, et kui hinnad on madalad, siis on ka üldine majanduskeskkond kehv. Suur osa tehinguid tehakse just siis, kui turg on tipus," rääkis ta ja lisas, et kõrget hinda saab küsida seetõttu, et võetud laenukohustustega tullakse kergemini toime.

Audiitorfirma Ernst & Young konsultandi Marko Rudi sõnul on Eesti ja teised Balti riigid viimased aastad välisinvestorite, eriti erafondide valvsa pilgu all, sest ettevõtete majandustulemused näitavad aina positiivsemat trendi. "2005. ja 2006. aasta pealt on suhteliselt hea määrata selle pikaajalist tootlikkust," märkis Rudi.

Tema sõnul oldi ostetava firma eest varem nõus maksma näiteks varasema aasta viiekordset puhaskasumit, kuid nüüd pole ebatavaline ka kümnekordse kasumi suurune hind.

Rudi märkis, et Eesti ettevõtted pole läinud ainult välisinvestorite kätte, vaid ka kodumaised ettevõtjad ostavad konkurente või sisenevad hoopis uude ärisse, nagu tegi Tallinna Kaubamaja suuraktsionär Jüri Käo Kia Autot ostes.

Praegu on eriti hinnas jaekaubandus-, finantsvahendus- ning ehitusettevõtted. "Ehitusmasinate rendifirmad näiteks," tõi Rudi näite. Firmad, millest on raskem lahti saada, on aga tööjõukesksed tootmisettevõtted. "Näiteks puidutöötlemisettevõtte eest on praegu raske normaalset hinda saada, sest palgi hind on kõrge ja seda peab Venemaalt sisse tooma," nentis konsultant.

Nii Källu kui ka Rudi ütlesid aga, et kaua selline pidu ei jätku. "Intresse ju kergitatakse pidevalt, mistõttu arvan, et esimesi tagasilööke võib näha juba järgmise aasta alguses," lausus Rudi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing