Fondijuhid: langus tähendab paradiisi

ÄP 02. märts 2007, 00:00

Aripaev.ee lugejate investeerimisküsimustele vastasid eile Trigon Capitali spetsialistid Kristel Kivinurm-Priisalm ja Valdur Jaht.

Kust Trigon võtab praegu kõige enam välja raha oma aktsiafondidega?

Praeguse languse kontekstis ei ole Trigoni aktsiafondid aktsiaid müümas, kuna me oleme käesolevat korrektsiooni oodanud juba paar kuud. Korrektsiooni jätkudes asume pigem agressiivselt aktsiapositsioone suurendama. Langev turg on meie jaoks paradiis - tekivad head ostukohad.

Kas Tallinna börsist tuleb nüüd eemale hoida? Või peate seda langust ikka veel ajutiseks?

Arvame, et käesolev langus on sarnane eelmise aasta mai langusega ning kestab nädalaid (eelmise aasta mai langus kestis viis nädalat tipust põhja), sest kohati on aktsiate hinnatasemed isegi kõrgemad, kui nad olid enne eelmist suurt langust.

Kas jalad on põhjas?

Ei, jalad ei ole veel põhjas. Põhjani läheb veel nädalaid.

Millise indeksi juures on Tallinna börsil põhi?

Fundamentaalselt oleksid Tallinna börsi aktsiad ostetavad 20 protsenti madalamalt hinnatasemelt.

Kas nüüd tuleb kohe ka kõva tõus?

Tõenäoliselt ei tule.

Kuhu paigutada vaba miljon krooni?

Eelkõige sõltub see investori riskitasemest, vanusest ja investeerimishorisondist. Kui eeldame, et investor ei jää järgmise viie aasta jooksul pensionile, raha investeerimishorisont on vähemalt viis aastat ning riskitase keskmine, soovitaksin paigutada raha eelkõige Poola, Bulgaaria ja Rumeenia väikeettevõtetesse ja Balkanimaade kinnisvarasse. Kui raha on täna vaba, ootaksin ehk paar nädalat, et siseneda madalamatel hinnatasemetel.

Kuhu teie enda raha on paigutatud?

Trigoni aktsiafondidesse (eelistades Teise Laine Fondi ja Väikeettevõtete Fondi), kinnisvarafondidesse ning kinnisvarasse. Täna on huvitavad eelkõige kiirelt kasvavad väikeettevõtted Rumeenias, Bulgaarias ja Poolas ning Rumeenia ja Bulgaaria kinnisvara.

Kas ja kui suureks hindate siinse ajakirjanduse mõju Tallinna börsile?

Päevasiseselt madala likviidsuse korral on sellel kindlasti oma efekt. Samas sõltuvad Eesti turu liikumised suurel määral välisinvestoritest.

Kas olete nõus, et kui jätta kõrvale odavate laenudega finantseeritud sisemaine tarbimine, siis tegelikult Eestis majanduskasv puudub?

Võib tõesti öelda, et märkimisväärne osa Eesti majanduskasvust on saavutatud tänu odavale Skandinaavia laenurahale. Lisaks pärsib kiire palkade ja hindade kasv Eesti majanduse konkurentsivõimet ning situatsiooni paranemist ei ole lähitulevikus kahjuks näha.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing