Nädal Meelis Mandeli pilgu läbi

Meelis Mandel 09. märts 2007, 00:00

Juba reede algas hästi. Eesti hinnatuima ajakirjandusauhinna võidab Äripäeva ajakirjanik Kadi Heinsalu looga, mis rääkis korteriostjatelt kavalalt raha juurde küsida tahtnud Arco Varast. Öösel võtab USA Senat vastu seaduse, mis võimaldab Eesti kodanikel mõne aasta pärast viisavabalt Ühendriikidesse reisida. Nüüd jääb üle vaid põnevusega oodata, kumb tuleb meile varem, kas euro või viisavabadus.

Pühapäev on valimiste päev. Pähe tikub mõte, et Keskerakond on parim, mis Eestiga kunagi juhtunud on. Olukorras, kus kohalikud venelased peavad Reformierakonda suisa fašistlikuks organisatsiooniks, on Keskerakond kõige mõistlikum puhver protestivate muulaste häälte kogumisel. Nüüd ei pea kapo oma aastaraamatu kordustrükki välja andma, kus valitsusse saanud Konstitutsioonierakond on välja tsenseeritud.

Tõenäoliselt moodustab Andrus Ansip paariks aastaks koalitsiooni IRLi ja sotsidega, misjärel taas Keskerakonnaga lepe tehakse. Et üksteisega hirmutades enamushääled järgmistel valimistel taas kokku saada. Meie maskuliinne poliitikutepere sõlmib koalitsiooniliite nagu soovides kartmatult üle astuda õhtumaades tavaks olevast monogaamsest perekonnatavast. Heal poliitikul on ikka mitu partnerit. Ilma karistuseta.

Aga Rahvaliidust on kahju. Enesehävituslik tegevus viimasel aastal kandis vilja. Ei osanud nad oma tempudeks ka hetki valida nagu näiteks Sakala keskuse omanik Peeter Rebane. Tänavuse aasta parima suhtekorraldusteo kandidaadiks ongi kindlasti esmaspäeval alanud Sakala keskuse lammutamine. Ja üllatus-üllatus: kedagi enam see ei huvitagi. Kõige tähtsam on õige ajastus, lausus juba Tallinna Olümpiapurjespordikeskuse juht Raimo Kägu, kui alustas odavmüügikampaaniat erastamisel olevas TOPis.

Teisipäev läheb ajalukku päevana, mil lätlased tegudele asusid. Tähelepanuväärne, et Läti valitsuse majanduse jahutamise kava pole sedakorda eestlastelt maha viksitud, pigem tasuks üht-teist siin meilgi üle võtta. Näiteks arvestada vaid laenutaotleja legaalset tulu. Huvitav, mida tarbimislaenude buumi tekitanud BIG, kes kasutab käendajate ja tagatiste süsteemi, sellest arvab.

Kolmapäeval löön käed oma majja Hispaania karniisivalgustite ostuks, mis isegi koos transpordikuluga tulevad odavamad kui Keilas toodetud. Mõni tund hiljem saabub uudis, et Stora Enso sulgeb 100 töötajaga Sauga saeveski.

Hakkab kätte jõudma see kardetud päev, mil välisinvestorid sulgevad siia loodud tehaseid. Midagi pole teha, Hiinas on tootmiskulud Eesti omadest vaid viiendik. Selles valguses tasuks võõrtööliste vabalt riiki lubamisega veidi oodata, sest töökäsi peaks taas vabaks jääma.

Eile kinnitas lahkuv valitsus 1,8 miljardi kroonise kava, et Eestisse meelitada turiste, kellelt soovitakse omakorda 18 miljardi krooni siia jätmist. Muljetavaldav tootlus! Peab meelde jätma, et nelja aasta pärast number üle kontrollida. Mitte ei usu praegu.

No oli meeldejääv nädal. Nagu laulusalmis: "Veider maailm, veidrad inimesed sees". Õnneks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing