Kui riik lubab suuremaid riske, oleks aus ka ette hoiatada

Virge Lahe 14. märts 2007, 00:00

Ei saa mitte ütlemata jätta, et nii palju, kui on osapooli, nii palju on ka erinevaid lähenemisviise.

7.03 ilmunud Päevalehe lisalehe Ärileht artiklis kirjutab Hansa Pensionifondide fondijuht Robert Kitt fondihaldurite nimel. Ta püüab lugejat veenda, et riik saab edukale investeerimisele teise pensionisambasse kaasa aidata eelkõige kiirelt väljamakseid reguleerides ja investeerimispiiranguid muutes - kuni 100protsendilise aktsiate osakaaluni fondides.

Investorid ei tohiks siiski unustada, et fondihalduri horisont on pigem lühiajaline, investori oma kindlalt pikem kui paar aastat. Sellest perspektiivist vaadatuna ajab haldur taga suuremat ja kiiremat kasu, millega võtab puhtalt aktsiatesse raha paigutades suuremaid riske.

Turu äkilised liikumised võivad vägagi muuta fondi vara ja nullida seni teenitud kasu. Turu auku langeda on lihtne, aga sealt välja tulla juba oluliselt raskem.

Kui riik võtab endale selle julguse, et lubab fondihalduritel kodanike rahaga maksimaalselt riskida, peab riik ka võtma vastutuse, et investoreid võimalikult tõhusalt teavitada kohustusliku kogumispensioni ohtudest.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing