Äriliidrid - EL on ehe edulugu

Tõnis Arnover 19. märts 2007, 00:00

Otsekui näidates oma sõltumatust, ei toimunud kohtumine Brüsseli eurokvartalis, vaid linna teises otsas - suures Tour & Taxise keskuses. Esmamuljel oli tegu suure laohoonega, mis aga seest oli mustade riidest telkide ja punase vaibaga kohandatud õdusaks nõupidamispaigaks. Telgid kandsid ELi pealinnade nimesid - Brüssel, Lissabon, Berliin, Rooma - ja neis toimusid paralleelsed mõttetalgud, mille ühisteemaks oli "Reformid ellu - Euroopa on meie ühine äripiirkond".

Järjekorras viiendal äriliidrite kohtumisel osales ligi 2500 inimest ja seltskond oli väga esinduslik. Teiste hulgas Nokia ja Shelli nõukogu esimees Jorma Ollila, BMW grupi juhatuse esimees Norbert Reithofer, terasegrupi Arcelor Mittal juhatuse liige Michel Wurth, mitmed peaministrid. Samuti Euroopa Komisjoni raskekahurvägi: esimees Jose Manuel Barroso ja tööstusvolinik Günter Verheugen, kes hoolega kuulasid, mis äriliidritel südamel. Nagu esimesel kohtumisel 2000. aastal, kui indu lisas samal aastal vastu võetud Lissaboni üleskutse, oli taas õhus lootusrikkust, mis hajutas vahepealset pessimismi, kui Lissaboni eesmärkide täitmine ei edenenud.

Õhkkonnale lisas pidulikkust lähenev Rooma lepingu 50. aastapäev ehk siis Euroopa Liidu sünnipäev. Paljud firmajuhid rõhutasid, et EL on oma poole sajandi pikkuse ajalooga tõeline edulugu. 27 liikmesriigiga ühisturg on kasvanud maailma suurimaks ning euro globaalne mõju kasvab järjest. Maailma sajast suuremast firmast 59 on pärit EList. Kuid mitmed firmajuhid toonitasid, et üleilmastuva majanduse surve all on vaja edasi minna ja ühisturg lõpule viia, et konkurentsivõimet säilitada. Eriti toonitati finants-, energia- ja teenusteturu piirangute kaotamise vajadust. Samuti ELi institutsioonide põhiseaduslikku korrastamist, et ELi juhtimine muutuks paindlikumaks, kui liikmeskond järjest kasvab.

Oma tugeva pitseri üritusele jätsid hiljuti peetud tulemuslik ELi kliima- ja energiaalane tippkohtumine ning aprillis toimuv ELi ja USA tippkohtumine.

EL on võtnud kliima soojenemise vastu tegutsemisel kõige kaugemad eesmärgid ja on maailmas saavutanud juhtpositsiooni energiasäästlike tehnoloogiate arendamisel. Kohtumise peakorraldaja, Euroopa Tööandjate Liidu juht Ernest-Antoine Selliere tunnistas ausalt, et ei näe võimalust, kuidas energiaotsuseid on võimalik täita, ilma et Euroopa tööstus selle all ei kannataks.

Pisut skeptilisust oli särava ettekande pidanud EK tööstusvoliniku Günter Verheugeni sõnades. "Kui kaks aastat tagasi rääkisime hõive, hõive, hõive, siis nüüd kliima, kliima, kliima," ütles ta.

Tootmist moderniseerides ja heitmeid vähendades loodab Euroopa komisjoni esimees Jose Manuel Barroso käivitada uue töösturevolutsiooni, mis aitab täita Lissaboni eesmärgid. Firmajuhid nõustusid, et see on võimalik, kuid nõuab poliitikutelt julgeid otsuseid.

ELi ja USA tippkohtumisel tuleb ELi eesistujariigi Saksamaa taganttõukel arutusele kahe võimsa majanduspartneri ühise kaubanduspiirkonna loomine.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing