Ehitusfirmad tegid mullu taas korraliku skoori

Anne Oja 19. märts 2007, 00:00

Ehitajad nimetasid lausa ühest suust kiire kasvu põhjusena ehitusturu üldist olukorda. "Möödunud aasta tõi ehitussektorile kaasa kiire kasvu ning seonduvad probleemid tööjõu, materjalide ja muu sellise kallinemisega," kirjeldas toimunut Eesti Ehituse juht Jaano Vink. "Samuti nägime põuda projekteerijate turul. Samas oli aasta kindlasti edukas paljudele ehitajatele, seda nii töö hulga kui ka majandustulemuste poolest."

Tänavu veebruaris ütles Eesti Ehitus esimese suurehitajana lahti uue elamukvartali ehitamisest. Ettekäändeks toodi, et arendaja viivitas vajaliku dokumentatsiooniga, mis muutis projekti ehitajale kahjulikuks.

Juba 1998. aastal Baltimaade suurimaks ehitusettevõteks kasvanud Merko Ehitus teenis mullu 582 miljonit krooni kasumit. Sellest 253 miljonit tuli Läti ja Leedu tütarettevõtete SIA Merks ja UAB Merko Statyba vahendusel. Emafirma ja Eesti tütarde kasum oli vastavalt 218 miljonit ja 111 miljonit krooni. Esimest korda ületas Läti ja Leedu üksuste puhaskasum Eestis teenitud kasumi.

"On loogiline, et pärast ligi kümneaastast sihikindlat ja kohalike professionaalide juhitud tegutsemist neil, mahult Eestist suurematel turgudel hakkavad ka meie Läti ja Leedu tulud ületama Eestis teenitut," ütles Merko Ehituse nõukogu esimees Toomas Annus.

Skanska EMV juhi Jaanus Otsa sõnul tuli kasumi kasv projektide paremast juhtimisest ning kinnisvara hinnatõusust. "Samal ajal mõjutas ehitussektorit hinnatõus - kallinesid metall, puit, täitematerjalid, tööjõud ja muu," lisas Otsa. Tõenäoliselt suurenevad kulud ka tänavu.

"Usutavasti võib ehitusturg tänavu kasvada ca 15%. Kasvu mootorina näeme ennekõike ELi struktuurifondide abiga rahastatavaid projekte ning erasektori investeeringute jätkumist," ütles Otsa.

"Kasv lühiajalises perspektiivis kindlasti jätkub, kuid kasvu kiirus tõenäoliselt aeglustub," prognoosis Annus. Jätkuvalt nõutakse häid ehitajaid ja tarnijaid ning korralikel ehitusfirmadel on suurtellimused juba terveks aastaks olemas.

"Turu mõõduka kasvu tingimustes on suurte ehitusfirmade kasv kiirem kui turu üldine kasv," lisas Annus.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing