Põllumaa sihtotstarve tasub enne müümist ära muuta

Enn Tosso 19. märts 2007, 00:00

Maaomanikul maksab kaaluda, kas müüa kinnistu või asuda ise planeeringuprotsessi läbi viima.

Kinnisvarabüroo Uus Maa kinnisvarakonsultandi Ruben Gornischeffi sõnutsi saab maa sihtotstarvet muuta vaid detailplaneeringuga. Detailplaneeringu koostamist peab ta otstarbekas vaid juhul, kui kinnistule on võimalik leida uus ja parem kasutusotstarve, näiteks kui tegemist on potentsiaalses arenduspiirkonnas paikneva krundiga. Samas hoiatab Gornischeff, et valesti koostatud detailplaneering võib kinnisvara väärtust alandada.

Pindi Kinnisvara äriklientuuri osakonna juhataja Hannes Käbi sõnul on mõtet põllumaad teha äri- või elamumaaks, kui põllu asukoht on selleks soodne, näiteks kui maa jääb vahetult mõne asula juurde ja infrastruktuur ei jää kaugele.

Eelkõige sõltub maa sihtotstarbe muutmine see piirkonna arenguperspektiividest.

Selle kohta peaksid põllumaa omanikud kohalikust omavalitsust võimalikult palju eelinfot koguma: kas ja milliseid detailplaneeringuid või lähteülesandeid detailplaneeringuteks vastavas piirkonnas seatud on.

See paneb paika, kas piirkonda on mõistlik välja arendada elamu- või ärimaana. Kindlasti tasuks konsulteerida samaaegselt kinnisvarabüroodega, kellel on ülevaade vastava piirkonna nõudluse ja pakkumise suhtest ning oskavad lähtuvalt piirkonna eripäradest anda soovitusi planeeritavate kruntide optimaalse suuruse kohta.

Tulusam ning riskivabam on kindlasti müüa maatükke, millele on tehtud detailplaneering või siis kinnitatud lähteülesanne detailplaneeringu koostamiseks.

Samuti võib kinnisvarabürool olla kruntidele potentsiaalseid huvilisi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing