Raamatutest on saanud hea äri

Martin Hanson 20. märts 2007, 00:00

Hinnanguliselt 300 miljoni kroonisel raamatuturul riisuvad koore peamiselt kirjastused, kes haaravad kaks kolmandikku turumahust. Need on suuremad kirjastused Varrak, Sinusukk ja Tänapäev. Lisaks sellele on suurte käibenumbritega ka õppekirjanduse kirjastajad Koolibri ja TEA Kirjastus.

Viimaste aastate 10-20protsendine raamatuturu kasv on muutnud kirjastamise ja raamatumüügi korralikuks rahaveskiks.

Suurema osa oma toodangust müüvad kirjastused suurte raamatukauplusekettide Apollo ja Rahva Raamatu kaudu, keda arvatakse saavat turu müügitulust kolmandiku.

Ekspress Gruppi kuuluva Rahva Raamatu nõukogu esimees Viljar Ots kinnitas, et praegu on kirjastused nii-öelda kreemikorjajad, kelle taskusse voolab ligi kaks kolmandikku raamatuäri rahast. "Liiga suur rahamasin see raamatuäri just ei ole, aga kasumit on võimalik teenida," sõnas Ots.

Kirjastused näevad turgu edasi kasvavana. Tea Kirjastuse juht Silva Tomingas sõnas, et ennustatavat majanduslangust raamatuäris küll kuskil näha ei ole. "Viimastel aastatel oli tõus ja see jätkub ka sel aastal. Reservi veel turul on ning ma usun, et raamatutel on hea aeg," ütles Tomingas.

Varraku juhi Priit Maide sõnul rahva heaolu suureneb ja see peegeldub raamatuostus. "Raamatuturg on kindlasti 20% tõusnud ja see on suurem kui inflatsioon," sõnas Maide.

Varrak tõusis eelmise aasta lõpu seisuga ka arvestatavaks jaemüüjaks, ostes soomlastelt tagasi neile 2000. aastal müüdud Suure Raamatuklubi, mille käive oli eelmisel aastal 16 miljonit krooni. Lisades sellele ka Varraku enda Raamatuklubi 11 miljonit, saab kokku juba korraliku käibega jaemüüja.

Kirjastuse Tänapäev juhi Toomas Leito sõnul on kõik edasimüüjad ja kirjastused praegu kasumis. Siiski möönis ta, et konkurents on kasvanud ja kasumit on raskem teenida. "Turule on tulnud meediakontsernid, kes on võimsad ning suudavad turunduslikult kõvasti väikesi tegijaid haavata. Raamatumüüjatel on aga täna hea aeg," sõnas Leito.

Kirjastuste liidu ja Ilmamaa kirjastuse juht Mart Jagomägi ütles, et raamatute juurdehindlus on umbes 25%, see läheb poodnikele. Jagomägi märkis, et kasumit suurendab kindlasti ka tõik, et kui vanasti oli vaja suhelda 80 poega, siis täna vast 8 suurema hankijaga. "Struktuur on muutunud. Toimub ketistumine," sõnas Jagomägi. Turu kasvu ennustamises on ta teistest pessimistlikum ega usu, et see eriti palju kasvab.

Eesti raamatute jaeturu aktiivseim kasvaja Rahva Raamat kavatseb veel laieneda, praegu töötatakse välja uue ettevõtte strateegiat.

Rahva Raamatu nõukogu esimees Viljar Ots märkis, et uuest strateegiast on kõva häälega veel vara rääkida. Rahva Raamat laieneb lähiajal veel ühele korrusele Viru keskuses. Samuti käivad jutud suure poe avamisest tulevases uues Sakala keskuses.

Raamatumüüjate kasvamine tähendab uute poodide lisandumist, see on samas kallis. Uusi raamatupoode avatakse peamiselt suuremates linnades. Apollo avas eelmisel aastal 2 ja Rahva Raamat 1 uue poe.

Raamatukoi tegevjuht Margo Matsina ütles, et Raamatukoi erineb muudest kauplustest. "Kasutatud raamatute müük läheb hästi ning nende pealt on parem teenida, suuremad marginaalid," sõnas Matsina.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing