Spaas 'tere' asemel 'hei'

Kadri Jakobson 20. märts 2007, 00:00

Spaas ei taheta sinuga kuidagi suhelda eesti keeles. Kõikjale, kuhu silm eksib, kargab vastu soome, rootsi, vähem inglise keel. Alates sellest, et kosmeetik pöördub sinu poole tervitusega "hei!" ja silt infolaua juures teatab: "Joka aamu kello 7.40 aamujumppa!"

Kui aga laupäeva õhtul hotelli restoranis seisab baariletil silt "Korttinlukija laite on rikki" ja ettekandja saadab sind hotellist välja, poe juurde kaardiautomaati otsima, saab karikas lõplikult täis. Üksikud eestlased, kes end kevade eel massööri ja kosmeetiku juurde turgutama on tulnud, ostavad poest toitu ja jooki ning sukelduvad hotellituppa. Seal on vähemalt eestikeelne televisioon.

"Tundub, et eesti inimesed siin küll oodatud pole," arutab fuajees istuv eestlastest noorpaar. "Kõik inimesed ei pruugi ju soome keelt osata ja pealegi: me elame ometi Eestimaal!"

Viimsi spaa tegevdirektor Mark Vuuk tõrjub süüdistusi. "Tegin just ise ringi peale, kuid midagi taolist, nagu teie räägite, ma küll ei näinud - 99,9 protsenti on kõik sildid ja viidad eestikeelsed," lausub ta. "Viimsi spaa pole soomlaste kummardamise koht, kuid soomlasi on meie hotelli külastajatest 70 protsenti, eestlasi ülivähe - napilt 1 protsent. Loomulikult on eestlased siia teretulnud," lisab ta.

Vuuk räägib, et hommikuvõimlemine on mõeldud ainult hotellis ööbijatele. Kas hotellis ööbiv eestlane pole hommikuvõimlemisele oodatud?

"On küll. Kui see oli soome keeles, tunnistan - oli see valesti," ütleb Vuuk. "Ja kui kaardimakse rikke silt oli ainult soomekeelne, oli see samuti valesti."

Vuuk ütleb, et personal peab kõiki külalisi olenemata nende rahvusest tervitama "terega". "Kui keegi ütleb "hei", teeb ta seda inertsist. Ma räägin sellest, kuhupoole me püüdleme," lisab Vuuk.

Keeleinspektsiooni peadirektor Ilmar Tomusk tõdeb, et spaades kiputakse keeleseadust kuritarvitama.

Tomuski sõnul peab keeleseaduse järgi kõikidel siltidel ja viitadel esimesena olema eestikeelne tekst, alles seejärel võõrkeelne tekst.

"Käisime kontrollimas Georg Otsa spaad, mille kohta tuli meile kaebus. Seal olid meeste ja naiste riietusruumides ainult ingliskeelsed sildid ja kaks tüdrukut sattusidki eksikombel meeste riietusruumi," räägib Tomusk. Keeleseaduse rikkumise eest sai Georg Otsa spaa ettekirjutise. Tomusk ei välista, et inspektsioon läheb kontrollreidile ka Viimsi spaasse.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing