Reformierakonna jäik surve sundis IRLi alistuma

Kadri Jakobson 27. märts 2007, 00:00

Eile päeval kella 14 ajal said Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica Liit kokku konsultatsioonideks, et arutada IRLi poolt hommikul tehtud kahte pakkumist kõneluste jätkamiseks. Üks pakkumine tähendas IRLi loobumist välisministri kohast, teise pakkumise sisu IRL ei avalikustanud.

"Tegime oma pakkumised ja ootame nüüd Reformierakonna vastust," ütles pärast kohtumist Margus Tsahkna. "Tänane käitumine meie poolt oli väga suure hea tahte märk ja riigimehelik," lisas ta. Tsahkna ütles, et õhkkond ühise laua taga polnud enam nii emotsionaalne kui möödunud neljapäeval.

Reformierakonna peasekretär Kristen Michal lootis, et erakonnad jõuavad kokkuleppele ja läbirääkimised jätkuvad. "Usun, et mõlemad pooled on konstruktiivsed ja täis head tahet," lisas ta

Erakonnad otsustasid võtta mõtlemisaega täna lõunani, mil kogunetakse uuesti Stenbocki majja.

IRLi peaministrikandidaat Mart Laar ütles enne konsultatsioone, et kindlasti on ta valmis ka ministrikohalt eemale jääma. "Kogu probleemi taga ei olnud ju ükski konkreetne isik, kaugeltki mitte minu oma," ütles Laar Eesti Raadiole.

Eile päeval tegid jõulise avalduse ekspeaminister Tiit Vähi ja kaitseminister Jürgen Ligi, kes ei näeks hea meelega Laari üldse valitsuses. "Tundes Laari, ta ei jäta võimalust kasutamata valitsuse poliitika põhijoonele ja ka Ansipile isiklikult ära teha," ütles Vähi. Tema sõnul ei saa Ansip võtta oma põhioponenti Laari välisministriks, võib olla isegi mitte valitsusse.

Kaitseminister Jürgen Ligi kirjutas oma ajaveebis, et valitsus püsiks Mart Laarita paremini. "Natuure arvestades püsiks Laarita valitsus paremini," kirjutas Ligi.

IRLi kaasesimees Tõnis Lukas ütles, et Reformierakond liialdab jõuga. "Päris nii ei saa, et Reformierakond avalikult ainult survestab ega lase meil hingatagi. Enne ütlesid, et välisminister ei saa Laar olla, nüüd on ametlikult antud rahastajate ja Jürgen Ligi poolt teada, et Laar ei peaks üldse valitsuses olema! Et tipptasemel selliseid signaale antakse, näitab üleolevat suhtumist," rääkis Lukas. Ta lisas, et IRL pole Reformierakonna rahastajatele ilmselt ühemõtteliselt sobiv, kuna rahastajad on harjunud võimul oleva Reformierakonnaga.

Olen välja käinud spekulatsiooni, et selles loos võivad allhoovustena rolli mängida äriringkondade huvid. Reformierakonna peale ollakse seoses pronkssõduriga juba isegi kurjad. Kui Laar lastakse ka veel esiplaanile, siis midagi kasulikku see Venemaa-ärile ei ennusta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing