Kalatööstused hingitsevad

Sten-Aleks Pihlak 04. aprill 2007, 00:00

"Kogu sektoris on praegu raske ja seda just eksporditurgudel," ütles OÜ Viru Kalatööstus tegevjuht Toomas Aul, kelle sõnul tuli neil möödunud suvel isegi tootmine kuuks ajaks erakorraliselt seisma panna. "Põhimure on see, et kalakonserve toodetakse liiga palju. Kalakonservide nõudlus on jällegi tugevalt vähenenud ning seetõttu on hind langenud."

Viru Kalatööstusele andis hoobi ka Venemaa otsus piirata kalatoodete importi Euroopa Liidust. "Lätile oli Venemaa turg oluline ja selle osakaal oli 70-80%. Nüüd tuli neil oma turusuund pöörata ELi poole ja kuna neil olid laod täis, said nad pakkuda väga madalat hinda," kurtis Aul.

Auli sõnul rebisid auku rahakotis veelgi suuremaks palgaküsimused. "Palgatõus oli hädavajalik, sest tänu erakorralisele seisakukuule jäid meiegi read hõredaks."

Sama mure üle kurdab ka AS Pärnu Laht. "Meil ongi palk üheks suuremaks probleemiks, sest kaader kipub ikka väga tihti vahetuma," ütles ASi Pärnu Laht tegevjuht Ott Sool. "Inimesed lähevad parema palga peale näiteks ehitusele tööle ning mida mul selle vastu öelda on." Soola sõnul teeb olukorra veel hullemaks toorainepuudus.

Siiski polnud möödunud aasta kõigile nukker. Nii mõnigi kalatööstus suutis välja rabeleda suurest kahjumist. Näiteks suutis AS Paljassaare Kalatööstus pika aja tagant lõpetada eelmise aasta positiivse seisuga.

"Möödunud aastat illustreerisid kolm märksõna - kulude optimeerimine, tooteportfelli korrastamine ja riskide hajutamine uute sihtturgude tekitamisega," rääkis Paljassaare Kalatööstus ASi juhatuse esimees Mauno Leppik.

Kõige suurema läbimurde tegi siiski põhjaliku muutumise ette võtnud Vettel OÜ, kes suutis lõpuks välja tulla paari aasta tagusest rohkem kui 26 miljoni krooni suurusest kahjumist. "Möödunud aasta läks peaasjalikult suuremate firmade ülevõtmise tähe all," rääkis uue kontserni Saaremere Kala ASi nõukogu esimees Erik Haavamäe. Viimane ongi 2006. aasta lõpul asutatud uus kalakontsern, mis peale Vetteli koondab enda alla ka kaks Soome firmat. Uus kontsern saavutas ülemöödunud aastast kolm korda suurema käibe. Ettevõte on orienteeritud peamiselt Soome turule.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing