Terasarhitektuuri fotonäitus Tallinnas

Tiina Kolk 04. aprill 2007, 00:00

Eesti Teraskonstruktsiooniühing korraldab iga viie aasta järel parima ehitise konkursi. Hilissügisel selgitati välja parimad objektid aastaist 2002-2006.

Avatud näitus pakub Eesti Teraskonstruktsiooniühingu juhatuse liikme Ivar Talviku seletusel valikut huvitavamatest ja eripalgelisematest konkursil osalenud ehitistest. Näituse eesmärk on tunnustada tegijaid ja informeerida publikut.

Näitusel annavad muuhulgas tooni rekonstrueeritud Linnamäe hüdroelektrijaama tamm, Saka trepistik ja Eesti Panga galerii. Kõige pilkupüüdvamad on objektid, kus terast on kasutatud ehedalt ja efektselt. Parima arhitektuurse lahenduse preemia pälvis arhitektuuribüroos Urban ja Mark projekteeritud Eesti Panga galerii - muljetavaldav ja modernne vormimäng. Huvitavad on ka Jõe tänava parkimismaja fassaade katvad dekoratiivsed teraspitsid (arhitekt Urmas Lõoke).

"Terast on keeruline projekteerida, tööjooniseid on sageli raskem teha kui puit- või kiviehitisele," märgib arhitektist fotograaf Arne Maasik. Teisalt aga teevad terase õhulisus ja kergus selle kasutamise meeldivaks.

Maasiku hinnangul on terasehitisi pildistada vahva, nende konstruktsioonides pääseb materjali vorm paremini esile. Kõik objektid peale Saka paekalda treppide on jäädvustatud eelmise aasta varasügisel.

Linnamäe jõujaama sild on üks Maasiku lemmikuid. Mõne aasta eest taastas Eesti Energia varemeis elektrijaama. Rekonstrueerimisprojekti tegi arhitekt Raine Karp.

Teisele kohale asetab fotograaf Eesti Panga galerii - väikese ja uhke täisterasehitise. Kolmandale aga Suure Munamäe vaatetorni tagaküljele 2005. aastal Toomas Reinu projekti järgi lisatud klaasist ja terasest liftišahti, kus liigub 12kohaline klaasseintega lift.

"Suure Munamäe vaatetorn on kõige märgilisem objekt sellel näitusel. Eesti tippobjekt," lausub Maasik. Samas on tema veendumusel sillad ühed esteetilisemad terasobjektid, kuna neis avaldub materjali võlu kõige puhtamalt.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing