Üheksa käsku uuele Riigikogule

ÄP 04. aprill 2007, 00:00

Uus Riigikogu sai kokku. Esmaspäeval õpetati värsketele liikmetele nuppudele vajutamist ja tehti ekskursioon Toompea lossis. Äripäev tahab ka omalt poolt Riigikogu XI koosseisu edukamale tööle kaasa aidata ja on selleks puhuks kirja pannud üheksa lihtsat reeglit. Siin need on.

Käi tööl. Uudistesaateid telereist jälgivad inimesed on tihti pahased - kaamerad näitavad istungipäeval pooltühja saali. Väga lihtne viis vältida negatiivseid emotsioone ? la "kas me selleks makse maksame?" ongi käia tööl. Ja see ei maksa Riigikogu liikmele midagi.

Tee tööd, ära maga töö ajal. Ettevõtjad teavad väga hästi, et firma edukaks arenguks ei piisa sellest, kui töötajad lihtsalt käivad tööl - vaja on, et nad ka tööd teevad. Riigikoguga on samamoodi. Ja tööd tasub teha - mitte sellepärast, et palk on kõrge, vaid parlamendiliikmete missioon ongi töötada Eesti inimeste heaks.

Töö juures tukkumine on muret tekitav märk - halb ööuni rikub tervist, kannatab töö kvaliteet. Magatakse kodus. (Mitte ei käida seal komandeeringus!)

Teisalt näitab see poliitikute oskamatust päeva planeerida - täpse kava korral jõuaks teise poliitiku vastu paha haududa päevaselgi ajal.

Tee seadusi, mis tõstavad kõigi elukvaliteeti, ära muuda pidevalt neid, mis suurendavad su oma hüvesid ja pensioni.

Söö, joo ja ela ka muidu oma raha eest. Mitte ainult sellepärast, et kuluhüvitised on avalikud ja alati leidub mõni ajakirjanik, kes neid näha nõuab - nagu naljatles Riigikogu kantselei direktor Heikki Sibul -, vaid et nii on õige, nii elavad kõik inimesed. Palk Toompeal lubab head äraelamist ning kõik tööga seotud kulud hüvitatakse nagunii.

Tangi ainult ühest kohast üht liiki kütust korraga. 1990ndad aastad, mil Venemaa Eesti suhtes "torupoliitikat" rakendas, on möödanik ning Leinatammed, Nutid jt ei pea raiskama oma aega kanistritega rahmeldamisele.

Kui tõtt rääkida ei suuda, ole parem vait. Valel on lühikesed jalad ja ükskord tuleb tõde päevavalgele niikuinii. Rahvaliitlane Jaak Allik mõtles ka, et ei tule, kui küsib tagasi vabariigi aastapäevapeo aegsed hotellikulud. Aga tuli. Seegi, et mees käis hoopis ühel teisel peol.

Räägi, kui tõesti midagi öelda on. Eelmise Riigikogu liikmed kippusid sõna võtma rohkem siis, kui nad kaamera ette sattusid.

Ole viisakas, ära sõima kolleege nagu rahvaliitlane Janno Reiljan.

Ära liialda alkoholiga, ära reklaami alkoholitarbimist (klaas käes, fotoaparaatide ja telekaamerate ees).

Toimetuse meelest pole uus Riigikogu lootusetu ja sestap piisab üheksast käsust. Ja Briti alamkoja eeskujul võiks neile mõned vimkadki lubada, kui nendega liiale ei minda.

Kui Riigikogu liikmed järgivad neid reegleid, paraneb parlamendi maine kindlasti - nad näitavad, et ei käi Toompeal ainult rahapaki järel. Toimetus soovib uuele Riigikogule igatahes sirget selga ja jõudu.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing