Ehitusanarhia kuldaeg saab ümber

ÄP 10. aprill 2007, 00:00

Täna troonib huvi teenida sageli avalike huvide üle: Sakala keskuse lammutamine, kõrghoone kerkimine Piritale, lugematud väikesed seaduseväänamised ehitusaluse pinna ületamise ja lisakorruste ehitamisega on mõtteviisi ilmekaiks näideteks.

Äripäev on seisukohal, et juba kerkinud ebaseaduslike ehitiste järgi kõrguspiiri arvestamine tuleb lõpetada.

Ei saa jääda lootma terve mõistuse võidule ega jätta tulemust ehitaja või arendaja südametunnistuse asjaks, vaid tuleb täpselt kontrollida detailplaneeringuid. Täna kerkib ka aedlinnadesse korrusmaju: võimalus ebaseaduslik ehitis hiljem legaliseerida on niivõrd ahvatlev. Seda enam, et sageli see õnnestub. Läks trumm, mingu pulgad, näivad otsustajad mõtlevat, kui lubavad ebaseaduslikult kerkinud elamu kõrvale järgmise, sest eelmine seal juba on.

Niisugune käitumine muudab kogu piirkonna miljööväärtust, kannatab elukeskkond. Tõsi, täna suudetakse niisugused korterid veel maha müüa, ent aja möödudes muutuvad inimesed üha nõudlikumaks, ükskord saab selliseid piirkondi liiga palju ja see eri rõõmusta ka täna oma hetkehuvide eest seisvat arendajat. Lõpptulemusena langeb kogu piirkonna kinnisvara väärtus. Juba tehtud kahju on siin väga raske heastada. Loodetavasti suudetakse kehtestada kõrguspiirid piirkondadele ja neid läbimõeldult arendada, sest vaid otsustava sekkumise tulemusel lõpeb majakaupa mõtlemine, JOKK-mentaliteet, kus raha nimel trambitakse avalikest huvidest üle. Tulevikus maksab see liiga valusalt kätte.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:30

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing