Keskpankurid kiitsid euro kasulikkust

Kertu Ruus 18. aprill 2007, 00:00

Philadelphias asuva peamiselt majandusinimesi ühendava organisatsiooni Global Interdependence Center konverentsil kõnelenud Eesti Panga asepresident Andres Sutt märkis, et euro ja kiire majanduskasv teineteist ei välista. "Meil oli hiljuti inflatsioon nõutud piires ja majanduskasv ometi tugev," märkis ta.

"Öeldagu mis tahes, euro on seksikas," teatas Prantsuse Panga president Christian Noyer, kelle hinnangul saab ühisraha Euroopas edukalt toimida ka siis, kui poliitiline integratsioon peatub. Noyer märkis, et euro on praegu Euroopa majandusliku integratsiooni peamine tõukejõud. "Rahaliit ei takista majanduskasvu," sõnas Noyer, kes on enda sõnul euro tuleviku suhtes äärmiselt optimistlik.

USAd külastanud Euroopa keskpankade esindajad kinnitasid, et euroga liituda soovijad peavad kinni pidama kehtestatud reeglitest. Sutt ütles, et kui euroga liitumise nõudmised on paigas, siis on oluline, et kõik neid järgiksid. "Kui sina ühest kriteeriumist kinni ei pea, siis võib mõni teine riik homme öelda, et tema ei kavatse jälle järgida fiskaalreegleid," sõnas Sutt.

Tšehhi Panga asepresident Ludek Niedermayer märkis, et Tšehhis on vaieldamatult rahaasjades kord majast ära. "Kõigepealt on meil kavas fiskaalreformid ja siis euro," sõnas Niedermayer.

Noyer lisas, et euroga liituda soovijate ees ei seisa mitte küsimus, kas euroga liituda, vaid millal liituda. Ta ütles, et Maastrichti kriteeriumidel on selge majanduslik põhjendus, kuid uute liikmesriikide ühisrahaga liitumise aeg pole lihtsalt veel käes, sest nood püüavad parajasti vanadele järele jõuda.

Ka reedel Washingtonis kõnelenud Euroopa Keskpanga president Jean-Claude Trichet ütles Äripäevale, et kriteeriumide järgimine on kõigi huvides. "Te olete teretulnud, kui te olete valmis," oli Trichet sõnum Eestile.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing