Kahtlaste optsioonide paljastus tõi WSJ-le auhinna

Kertu Ruus 19. aprill 2007, 00:00

Lehe tegevtoimetaja Paul Steiger märkis lehe toimetusele saadetud avalduses, et uudisteorganisatsiooni üks tähtsamaid ülesandeid on kaevata välja ärihaigused, et ühiskond võiks neid ravida. "Tagasiulatuvate optsioonide hävitava haiguse paljastamine oli just selle eriti silmapaistev näide," märkis Steiger.

Pärast artiklite avaldamist algatasid USA võimud juurdluse enam kui 140 ettevõttes. Vähemalt 70 tippjuhti on juba töökohast ilma jäänud ning kümmet ähvardab kriminaalsüüdistus.

Teiste seas on uurimise all Apple Computer ja selle juht Steve Jobs. Nagu paljud teisedki, oli Apple sunnitud optsioonide tõttu muutma oma kasumiaruandeid. 1997.-2001. aastal välja kirjutatud optsioonide väärkäsitlemise tõttu kandis Apple kuludesse 83 miljonit dollarit.

Apple'i sisejuurdlus avastas, et tänini ametlikult ühedollarilist aastapalka teeniv, kuid suuri optsioone saanud Steve Jobs oli praktikast küll teadlik, kuid ise sellest kasu ei lõiganud.

Möödunud reedel jõudis skandaal ka Wall Streetile, kui üks aktsionär kaebas kohtusse investeerimispanga Lehman Brothers, süüdistades teda optsioonide väärtusega manipuleerimises sadade miljonite dollarite ulatuses.

WSJ vaatles ülikooliprofessorite abiga ettevõtteid, mille aktsiad 20 kauplemispäeva jooksul pärast optsioonide väljakirjutamist kõvasti tõusid. Nende 20 kauplemispäeva tootlust kõrvutati aktsia liikumisega aasta lõikes. Aktsia hinna järsk tõus on selge indikaator, et tegemist on tagasiulatuvate optsioonidega, sest tavaliste optsioonide puhul peaksid aktsiad liikuma mõlemas suunas.

Näiteks Affiliated Computer Services Inci (ACS) tollane president Jeffrey Rich sai optsiooni 8. oktoobril 1998. Sellele järgneval 20 kauplemispäeval tõusis ACSi aktsia 60,2%, mis oli kogu aasta jooksul firma aktsia suurim 20päevane tõus. On väga vähe tõenäoline, et optsioonid langevad igal aastal just sellistele suurepärastele päevadele, kuid Richil "vedas" lausa kuuel korral.

Ajaleht järjestas ka teiste ettevõtete "parimad optsioonipäevad" ning vaatles siis, kui suur on tõenäosus, et sellised optsioonid toimusid juhuslikult. Jeffrey Richi puhul oli juhuslikkuse tõenäosus üks võimalus 300 miljardist.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing