Kui võim tähendab õiglust

Rivo Sarapik 20. aprill 2007, 00:00

Põnevik "Laskur" on film sellest, kuidas õiglus ei ole mitte seaduse kätes, vaid selle kontrolli all, kellel on võim.

Filmi lugu ei ole iseenesest midagi erilist - sõjaväelane pettub oma riigis, sest teda veetakse alt, hakkab erakuks, kuid kaasatakse ta oskuste tõttu vandenõusse. Samas on filmil olemas kõik hea märulifilmi tundemärgid - õrnemale sugupoolele (keda oli saalis vaatajaskonnast muide julgelt pool) nägus, meestele maskuliinne ja jõuline eeskuju peategelase näol, kvaliteetne huumor, sujuvalt ja kohati ettearvamatu lugu ning pidevalt kruviv pinge. Samuti romantika, aga mitte sentimentaalsusse laskuv või liigimal. Ikka hea maitse ja kangelase piirides.

Ühelt poolt on Mark Wahlbergi kehastatud endine USA sõjaväe snaiper nagu Jason Bourne, kellest kolmas film peagi linadele jõuab: mees võitleb valitsuse vandenõu vastu, mis tahab tema kõrvaldamist. Kes ja miks vandenõud kontrollib, on küsimused, millele mõlemas filmis vastust otsitakse.

Samuti leiab paralleeli ka paar aastat tagasi Eestis suurema kärata linastunud filmist "Sõjajumal", kus Nicholas Cage'i kehastatud vene päritolu relvaärikas tegutses ebaseaduslikult ja ebaeetiliselt, aga valitsuse loal, nautides puutumatuid hüvesid teiste õnnetusest kasu lõigates.

Mis kolme filmi ühendab, on õiglus. Õiglus pole neis filmides mitte seaduste ja ühiskondlike normide ühetaoline kehtimine kõigile, vaid positsioon. Filmides nähtuna tähendab see tihti USA valitsusele lähedalseisvat isikut, kellel on piiramatu voli. Õõvastav ja vastikustunnet tekitav, aga džungliseaduste tänapäevane rakendumine - tugevamal on õigus.

Kui peategelane on klišee - riigis pettununa kolib suurlinnast metsa erakuks, hästi treenitud, karm ja tõsine tüüp - siis kõrvalosas algajat FBI uurijat mängiv Michael Pe?a on vähem stereotüüpne. Kui muidu kaitseb vandenõusid ringkaitse, eriti seestpoolt, siis noor agent hakkab süsteemile vastu ning aitab peategelasel sigatsejatele jälile jõuda. Filmi lõpp aga ehk õigustus relvaga õigluse jalule seadmisest aga mõjub Virginia tehnikaülikoolis toimunud massimõrva taustal üsna ebameeldivalt.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:46
    Otsi:

    Ava täpsem otsing