SEB juht - Rootsi finantsturu valitsejanna

Tõnis Arnover 23. aprill 2007, 00:00

Rootsi majandusel läheb praegu hästi ja finantsturg on jõulise tõusu staadiumis. Sellistes oludes on Annika Falkengreni juhitav SEB saavutanud suurepäraseid tulemusi, tänu millele on panga aktsia aastaga kerkinud 50%.

Panga eelmise aasta omakapitali rentaablus oli 20,8%, kasvades aastaga üle kolme protsendi. SEB on Põhjala suveräänne liider valuutatehingute alal, kuuludes selles vallas ka maailma eliiti. Firmade finantsnõustajana tegi SEB Põhjalas mullu kõige rohkem tehinguid - 60 -, kuigi nende tehingute koguväärtuselt oli alles kuuendal kohal. Lisaks on SEB Rootsi parim kapitalihaldaja, teenides rahapaigutajatele parimat kasumit. Kõigi nende tulemuste eest teeniski Falkengren finantsturu suurima mõjutaja tiitli.

Falkengreni tõus Rootsi finantsmaailma tippu on olnud jõuline ja kiire. Ta võttis SEB pangakontserni juhtimise Lars Thunellilt üle 2005. aasta novembris, olles Rootsi oludes nii kõrge koha jaoks tavatult noor, 43aastane. Seega on ta jõudnud SEBd juhtida alles poolteist aastat.

Falkengren on SEBs töötanud 1987. aastast, enne tippjuhiks saamist juhtis ta SEB äripanganduse haru. Väidetavalt oli Nordea tahtnud teda üle meelitada, kuid Wallenbergid, kelle mõjusfääri SEB kuulub, tegid talle pakkumise, millest ta ei saanud ilmselt ära öelda. Wallenbergidele oli muu hulgas muljet avaldanud see, et äripangandust juhtides oli Falkengren tõstnud selle kasumimarginaali üle 20 protsendi ja nüüd ongi ta samaga toime tulnud kogu pangas.

"Sean lati üsna kõrgele," oli Falkengren öelnud ametisse astumise puhul. Ta kuulutas, et tema eesmärk on muuta SEB pangagrupp parimaks Põhja-Euroopa pangaks. "Seitsme aastaga on SEB teinud suuri oste ja kujunenud võtmetegijaks üheksal uuel turul, mis jäävad Läänemere piirkonda. Nüüd on eesmärgiks parandada kogu grupi rentaablust ja alandada kulusid," selgitas Falkengren oma strateegiat.

1,5 aastaga on Falkengren teinud SEB juhtkonnas tõelise suurpuhastuse. Välja on vahetatud viis tippjuhti, kelle kohta Falkengren ütleb lühidalt: nad on olnud oma ametis liiga kaua. Osa töötajaid leiab, et juhtimine on koondunud liigselt tippu ning et uus juht edutab õigustamatult palju oma endisi kolleege äripangandusest, keda ta rohkem usaldab.

SEB eelmise aasta käive kasvas 13% ja tegevuskasum 39%. SEB gruppi kuuluvad Eestis Ühispank, Lätis Unibanka ja Leedus Vilniaus Bankas, kes kõik on Balti riikides suurtegijad. Ainukesi murepilvi näeb Falkengren just neis riikides.

"Balti riikides on näha ülekuumenemist Lätis, aga ka Eestis. Lätis on SEB turuosa kaotanud ja Eestis hoidnud, kuid seal võinuks paremini minna. See-eest Leedus oleme oma tulemusi jõudsalt parandanud ja Leedut peame ka kõige stabiilsemaks," ütles ta.

Falkengreni palk koos boonuste ja pensionimaksetega küündis eelmisel aastal 29 miljoni Eesti kroonini. Palk moodustas sellest summast veidi üle kolmandiku ehk 11,2 miljonit. Sama suure sissetulekuga oli ta aasta varem olnud Rootsi suurima sissetulekuga juhtide seas neljandal kohal.

Falkengren ütles hiljuti Rootsi Dagens Industrile, et ööpäevas võiks paar tundi rohkem olla. Tema töökoormus on mõistagi suur, kuid selle kõrval püüab ta leida piisavalt aega pere jaoks, kus kasvab kolmeaastane tütar.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing