Normal oleks lihtne fondiemissioon teha

Raivo Sormunen 26. aprill 2007, 00:00

Kaheksa langeva aktsia kohta oli eile Tallinna börsil kuus tõusvat. Kauplemine eriti elav polnud ja suuri liikumisi ei paistnud ka silma.

Norma avaldatud kvartalitulemused võttis turg suhteliselt neutraalselt ja passiivselt vastu. Aktsia sulgus 5,33 eurol (83,40 kroonil) ehk 0,6% plussis.

Pidev investorite huvi vähenemine Norma vastu on loomulik. Kui ettevõtte turuväärtus 1997. aasta juulis ületas miljardi krooni piiri, oli tegemist kohalikul börsil märkimisväärse tegijaga. Praegu pole miljard krooni enam mingi näitaja, kuid täpselt niipalju on ohutusrihmade tootja ka praegu väärt (täpsemalt 1,1 miljardit krooni).

Ehkki Norma kvartali puhaskasum kasvas ligi 12% võrra, on see mõnevõrra petlik näitaja, kuna tootearenduskulud on aastaga kahanenud 11,6 miljonilt 6,1 miljoni kroonini.

Suure vaba raha ja stabiilse dividendimaksjana väärtpaberit aga kuidagi maha kanda ei saa. Märtsi lõpul oli ettevõttel raha ja lühiajalisi finantsinvesteeringuid kontol ligi 518 miljoni krooni eest (39,2 krooni aktsia kohta).

Sisuliselt saaks ettevõte tegutseda nullkasumiga kuus aastat ja säilitada samas praeguse dividendipoliitika (5 krooni aktsia kohta) ning raha jääks üle ka tulumaksu maksmiseks. Samuti poleks ettevõtte jaoks probleem jaotamata kasumi arvel teha fondiemissioon suhtega ühe vana aktsia kohta viis uut. Samas möönan, et fondiemissiooni on mõttekas teha eelkõige vaid siis, kui nähakse aktsias kasvu ja suurte dividendide maksmisega väärtpaberi hinnatõusu ei pidurdata.

Eile avalda head kvartalitulemused ka Viisnurk. Firma aktsia võib täna nende mõjul ilusti kerkida.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing