Planeeritav hiigeltuulepark võib maksta üle 30 miljardi

Sten-Aleks Pihlak 26. aprill 2007, 00:00

"Kui võrrelda investeeringuid energiatootmises üldse, siis pole see summa sugugi suur," rääkis Nelja Energia OÜ juhatuse esimees Martin Kruus, kelle sõnul käivad praegu alles uuringud, rajamine otsustatakse kahe aasta pärast.

Kuskohast selline üüratu summa kokku kraabitakse, on Kruusi sõnul veel tuleviku muusika. "Loomulikult on tegu suure summa ja riskantse äriga ning raske on öelda, kas see üldse ennast kunagi ära tasub, kuid praegu on siiski sellest kõigest vara rääkida."

Hinnale annab suure lisa juurde asjaolu, et tuulepark plaanitakse rajada merre. "Tuulepargi rajamine merre on küll kallim, kuid seda kompenseerib sealne parem tuul," ütles Nelja Energia juhatuse ühe omaniku Vardar Eurus ASi administratiivdirektor Johannes Rauboti, kes on ka osaühingu juhatuse liige. Siiski on Rauboti seisukohal, et projekt töötaks ainult rahvusvahelisel tasandil. "Looduslikud tingimused on Eestis head, kuid piirangud on siin sellised, et pikas perspektiivis ei ole see kasumlik," lisas Rauboti, kelle sõnul on ahvatlevaks turuks Põhjamaad.

Kruusi ambitsioonikat plaani avada uus tuulepark aastaks 2012 ei pea kaugeltki kõik samas sektoris tegutsevad ettevõtjad realistlikuks. "Võib-olla kümne aasta pärast on see realistlik projekt, kui elektrihinnad tõusevad, kuid praegu kindlasti mitte," ütles Intercon Energy OÜ juhatuse liige Markku Arvi Tarkiainen. "Lisaks poliitilisele olukorrale pole praegu ka tuulikuid kuskilt saada," rääkis Tarkiainen ja avaldas sügavat umbusku plaani suhtes toodetavat energiat Põhjamaadesse eksportida. "Elektrijuhtmete vedamine Eestisse, Soome ja Rootsi on ebarealistlikult kulukas, et see ennast praeguse seisuga ära tasuks."

Eestis kaks tuuleparki käima lükanud Intercon Energy OÜ Eestisse uut tuuleparki rajada ei plaani ja on alustanud koostööd Ladina-Ameerikaga.

Planeeritavast hiigelpargist pole vaimustuses ka Hiiu maavalitsus. "Kogu sellest projektist Hiiumaale otsest muud kasutegurit küll näha ei ole peale selle, et meile jääb rõõm suures koguses pöörlevaid tuulikuid kauguses vaadelda ja seegi on pigem kahju," nentis Hiiu maavalitsuse arengu- ja planeerimisosakonna juhataja Aare-Villu Kattel.

Maailma võimsaim merre ehitatud energiarajatis ehitataks Hiiumaa looderannikule umbes kümne kilomeetri kaugusele kaldast. Tuulepargi planeeritav võimsus oleks 1000 megavatti energiat, mida toodaksid umbes 200 tuulikut.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing