'Orient' peibutab idamaise eksootikaga

Kersti Inno 27. aprill 2007, 00:00

Vanad, kauged kultuurid, eksootilised pillid, erilised esitusviisid - seda ja palju muud pakub "Orient" - ainus festival Baltimaades, mis on pühendatud üksnes Aasia muusikale.

Stiililine diapasoon on lai - folkloorne ja sakraalne muusika, traditsiooniline klassika.

"Kui varasematel aastatel püüdsime kavva panna muusikat, mis tundus meile kaugem ja eksootilisem, siis tänavu on rõhuasetus muusikal, mis pärineb endise Nõukogude Liidu aladelt. Varem polnud aeg selleks küps," avab korraldaja Peeter Vähi. Nõnda on "Oriendi" kavas absoluutsed tipud Armeeniast, Aserbaidžaanist ning Tuvast: duduki-virtuoos Jivan Gasparyan, mugaamide-esitaja Alim Qasimov ja ülemhelilaulu viljelev ansambel "Huun-Huur-Tu".

"Samuti püüame osalt nüüd, aga veelgi enam edaspidi, tasuda oma võlga. Nimelt, ebaõiglaselt vähe oleme seni tutvustanud islamimaade rikkalikku muusikakultuuri," lisab Vähi.

Festivali avakontserdil saab kuulata Põhja-Korea rahvalaule Korea traditsioonilise muusika ansamblilt "Seodo Sori" ja elavat folkloori aafriklastelt Namiibiast. Damaralandi folkansambel laulab meie kõrvale kummaliselt kõlavas nama-damara keeles, kus keele ja suulae abil tekitatavad plõksuvad imihäälikud jätavad lauldes mulje, nagu oleks muusikale lisatud mingi väike varjatud löökpill.

Ulatuslik programm on muusikutelt Armeeniast: Armen Andranikjan esitab armeenia varajast kirikulaulu, ansambel "Kilikia" armeenia rahvaviise ja -laule ning ašuugide muusikat, milles on ühendatud kaukaasia temperament ja traagiline lüürilisus. Jivan Gasparjan koos kahe kaaslasega esitab aga dudukimuusikat armeenia rahvamuusika vanimast kihistusest selle algupärases eheduses. Jivan Gasparjan on elav legend. Tema dudukihelid on kõlanud filmides "Kristuse viimane kiusatus" ja "Gladiaator".

India muusik Hafiz Sham-sher Alam kannab retsiteerides ette Koraani kaks esimest peatükki.

Aserbaidžanist tuleb festivalile UNESCO muusikaauhinna laureaat Alim Qasimov koos ansambliga, milles musitseerib ka vanameistri tütar Fargana. Kavas mugaami-improvisatsioonid ja aserbaidžaani rahvalaulud. Maailma press on ülistanud Qasimovi maagilist imepärast häält, tehnilist kvaliteeti ja emotsionaalsust.

Bhutani palvetaolisi laule esitab festivalil Chhoden.

Lõuna-Siberis elavad tuvalased on säilitanud maailmas ühe vanima musitseerimise vormi, mimesise ehk imitatsiooni, ning harrastavad kurgu- ehk kõrilaulu. Tuva unikaalse kultuuri väljapaistvaim esindaja rahvusvahelisel areenil on ansambel "Huun-Huur-Tu" - BBC Worl Music Award'i nominent etnomuusika vallas. Ansambli oma albumite kõrval on nõutud nende koostööalbumid selliste suurmeistritega nagu Stevie Wonder, Frank Zappa, Ry Cooder, Kronos kvartett, Ravi Shankar, Trilok Gurtu, "Voices Angelite".

Festivali lõpetab Apsara trupp Kambodžast iidsete khmeri õukondlike tantsudega.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:46
    Otsi:

    Ava täpsem otsing