Võluvad keraamilised kompositsioonid Laial tänaval

Tiina Kolk 27. aprill 2007, 00:00

Oma personaalnäitusel eksponeerib keraamik Annika Teder kolme uut suurt keraamilist kompositsiooni, mis on valminud pabersavist.

Pabersaviga on maailmas töötatud ligikaudu paarkümmend aastat, kuid Eestis on see suhteliselt vähetuntud materjal. Pabersavi, nagu nimigi ütleb, on plastiline modelleerimissegu savist, paberipudist ja veest. Suuremõõtmelisi töid on lihtsam valmistada pabersavist, materjal annab rohkem modelleerimisvabadust. Kuna savi on selles segus rohkem kui paberit, saab massi põletada keraamikaahjus.

"Pabersavi on loomulik jätk mu eelnevale loomingule, kus olen töötanud mahukate vormidega, mille välispindadel loon värvilistest savidest kujundeid nerikomi vaimus," selgitab Teder.

Nerikomi on traditsiooniline jaapani tehnika, kus värvilisi portselanmasse kokku sobitades ja neid segades ilmnevad uued, kaleidoskoobis nähtavatele sarnased kujundid. Pärast hoolikat viimistlust omandavad need lõigatud kivile omase puhtuse ja läike.

Aga keraamika sünnile paneb punkti ikkagi protsess puupõletusahjus, kus elusad leegid võluvad üllatavaid ja ootamatuid tulemusi, nendib kogenud savikunstnik.

Kõige rohkem inspireerib teda loodus - kivised põllud ja kaljused mäed. Kahel korral Jaapanis külaliskunstnikuna viibides on sealsed maastikud ja rikkalik kultuur innustanud Annika Tederit kaare kui vormiga edasi töötama. Aja jooksul on ta avastanud uusi lahendusi, kus tehniline protsess ei piira idee arendamist. Üks võimalustest on kasutada pabersavi.

"Kaared on sümboolse tähendusega märgid maastikus ja arhitektuuris. Kaar on kõige vanem ja levinum sillakonstruktsioon. Sillad, mis kaarduvad mu ees kui teekond, mis seob olnu tulevaga. Kaar kui hingesild inimeste vahel. Kaar kui mõttesild idee ja teostuse vahel. Kaar on osa ringist. Ringist kasvab silinder, mis pikenedes kumerdub kaareks," kirjeldab Teder oma väljapanekut, milles peegelduvad tema elufilosoofia, mitmekihiline kultuurikogemus ja tehniline meisterlikkus eri materjale ühendades.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:46
Otsi:

Ava täpsem otsing