Daugava poolitas Läti

Harry Tuul 10. mai 2007, 00:00

Riiat läbiv Daugava jõgi jagas eile Läti kaheks. Ühel pool tähistasid Vene-meelsed veteranid ja noored Uzvarase pargis võidupüha ning äärmuspoliitikud tegid Eesti-vastast propagandat. Vastaskaldal vanalinna küljel asuva okupatsioonimuuseumi juures plaanisid lätlased õhtul ühenduse Visu Latvijai (Kõik Läti Heaks) eestvedamisel taas koguneda Eesti toetuseks.

Hommikune konflikt lahenes kiiresti. Kui Läti rahvuslased tahtsid asetada Nõukogude Läti ja Riia fašismist vabastamise memoriaalile lilli Nõukogude okupatsioonis hukkunute mälestuseks, tulid kaks meest neid takistama. Nad vahistati. Samuti viidi politseisse nõukogude sümboolikaga esinenud mees. Nii natsismi kui ka nõukogude kommunismi sümbolid on Lätis keelatud.

Iga sammuga, mis ma pärast keskpäeva Daugava poole astun, tajun võidupüha tähistamist. Mööda kihutab lahtiste akendega auto, millest kostub nõukogude sõdurilaule. Jõge ületava silla juures kohtan mõlemas suunas liikuvaid musta-oranži võidupaelaga inimesi.

Suurel maalapil laiuv memoriaalkompleks on rahvast paksult täis. Päeva jooksul läbib seda tuhandeid inimesi. Kes on juba hommikul kohal, kes tuleb pärast tööd või kooli.

"Läti keelt ei ole üldse kuuldagi," imestab isegi üks kohaletulnu. Püstitud laval esitatakse laule, tantsu ja ideoloogilisi kõnesid. See, et müüakse nii šašlõkki kui ka õlut, veterane ei sega. Neil on oma söögid ja joogid kaasas. Platsilt ei puudu isegi välitualett. Eemal jälgivad sündmusi kiirabi ja politsei.

"Ansip kaput," seisab sildil, mida hoiab musta nahktagisse riietatud päikeseprillidega mees.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing