Ühtne EL jäi Samaras Venemaa suhtes kriitiliseks

Tõnis Arnover 21. mai 2007, 00:00

"Me tõdesime tippkohtumisel paljude probleemide olemasolu. Me ei ole suutnud alati teineteist veenda, kuid ma arvan, et parem on rääkida neist probleemidest teineteisega kui omaette teineteist arvustades," võttis tippkohtumise kokku ELi eesistujariigi Saksamaa kantsler Angela Merkel.

Venemaa president Vladimir Putin möönis, et Venemaa ja EL vajavad teineteist, on ju EL Venemaa suurim kaubanduspartner. "Kuid me peame kaitsma oma huve, nagu seda teevad meie partnerid," rõhutas ta.

Euroopa Komisjoni esimees José Manuel Barroso tegi Venemaa presidendile Vladimir Putinile ühemõtteliselt selgeks, et kui Venemaa soovib ELiga tihedat koostööd, siis peab ta aru saama, et EL rajaneb solidaarsuspõhimõttel.

"Iga ELi liikmesriigi, olgu see Poola, Eesti või Leedu, probleem on ka Euroopa probleem," rõhutas ta.

Ta lisas, et Euroopa peab väga tähtsaks inimõigusi ja demokraatiat, pressivabadust ja meeleavaldusõigust. Neid õigusi ja vabadusi peavad järgima kõik ELi riigid ja samuti Venemaa, sest ka tema on samasugune Euroopa riik.

Putin nõudis ELilt muu hulgas Eesti hukkamõistmist pronkssõduri teisaldamisega seotud vägivallapuhangu mahasurumisel ja "kriminaalkurjategijate" kohtu alla andmist. Angela Merkel pareeris selle süüdituse viitega Garri Kasparovile, keda võimud ei lasknud lennata Samarasse.

"Korrakaitsjatel on õigus kasutada jõudu, kui inimeste meeleavaldus muutub vägivaldseks. Ent kui inimene ei ole teinud midagi ja alles kavandab meeleavaldust, siis on see hoopis teine asi."

Putini sõnul on Kasparovi näol tegemist marginaaliga, kellele ta tähelepanu ei pööra. Samuti süüdistas ta järjekordselt Poolat majanduslikus egoismis, mis ei lase alustada kõnelusi Vene-ELi strateegilise partnerlusleppe üle.

Muu hulgas arutasid pooled Merkeli nõudel turvamehhanismi loomist, mis peab välistama häired Venemaa energiatarnetes.

ELi juhtidega toimunud õhtusöögil rääkis Putin, et Venemaa hiljuti sõlmitud gaasilepe Kasahstani ja Türkmenistaniga on kasulik ka ELile.

Et tippkohtumisel ei võetud vastu mingit ühisdokumenti, ei ole midagi teada partnerlusleppe kõneluste alustamisest. Venemaa esindajate hinnangul ei ole erilist tähtsust, kas uue leppe sõlmimine võtab aega aasta või kaks. Nende meelest on olulisem, et Brüssel peaks Venemaale demokraatia õpetamise asemel õpetama hoopis ELi uutele liikmesriikidele käitumist.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing