USA börs tipptasemel, ent odav

Tarvo Vaarmets 01. juuni 2007, 00:00

Indeksisse kuuluvate aktsiate eest tuleb ajaloolistele kasumitele toetudes välja käia keskmiselt koguni 45% vähem raha kui 2000. aasta rekordite aegu ja 30% vähem kui 2002. aasta oktoobris, mil indeks kukkus kümnendi madalaimale tasemele. Hinna-kasumi (P/E) suhted ei ole suutnud sammu pidada ettevõtete 14 järjestikust kvartalit kestnud üle kümne protsendilise kasumikasvuga. Sellist seeriat pole nähtud juba alates 1950. aastast saati, kirjutab Bloomberg. S&P 500 lõpetas üleeilse börsipäeva 1530,23 punkti tasemel.

Poolt tuhandet aktsiat jälgiva indeksi on uutele kõrgustele aidanud ettevõtete selle aasta esimese kvartali ootamatult head kasumid, mis võisid panna nii mõnegi asjaosalise kahtlema analüütikute adekvaatsuses. Viimased ootasid tegelikest koguni kolm korda väiksemaid kasumikasvu numbreid. Üllatuslik edu on viinud indeksi sel aastal 8% võrra kõrgemale ja tõstnud börsipeegli mediaanfirma ehk pingerea 250. ettevõtte väärtuse 14 miljardile dollarile.

"Turg on kahtlemata palju õiglasemalt hinnatud kui 2000. aastal," arvas Fiduciary Trusti fondihaldur Micheal Mullaney. "See on palju tugevam jalgealune - vähemalt aasta ülejäänud kuudeks on meil päris hea positsioon," vihjas Mullaney USA aktsiate arvatavalt jätkuvale kergele ülesrühkimisele.

Harjumatult suured rahavood USA börsidele saatsid S&P 500 ettevõtete keskmise P/E suhte 2000. aasta märtsis 32,8ni. Natuke üle kahe aasta hiljem, indeksi madalseisu ajal, oli sama näitaja 25,7 ja täna 18. Laialt jälgitav indeks kaotas nimetatud ajavahemikus IT-sektori aktsiate eestvedamisel 49% oma väärtusest. Seejärel kosutas aga USA keskpanga intressimäärade alandamine indeksit 2003. aastal 26%-lise tõusuga.

Teised USA indeksid on alates 2000. aastast näidanud kiiremat edasiminekut kui S&P 500. Nii on kolmekümne aktsia liikumisi kajastav Dow Jonesi tööstuskeskmine roninud 23% võrra ülespoole, Russell 2000 aga isegi 47%. Rekordi teinud S&P 500-le teevad silmad ette ka Aasia ja arenevate turgude indeksid - The Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific indeks on alates 2000 aastast kallinenud 26% ja kaupleb 19,2 korda ajaloolistel kasumitel. MSCI arenevate turgude indeks on sama ajaga juurde visanud 94% ja kaupleb 15,2 korda mineviku kasumitel. Samas on arvutiga seotud aktsiatest kubisev Nasdaq vaadeldaval perioodil ikka veel 49% miinuses.

Kahtlemata on aktsiahindu ülespoole venitanud ka ühinemised ja ülevõtud, mis mullu küündisid koguväärtuseni 1,7 triljonit USA dollarit - see tähendas uut aasta tippmarki. Samas ei pruugi nimetatud saavutus väga kaua püsida, sest käesoleval aastal on taolistest tehingutest teatatud juba 1,1 triljoni dollari väärtuses. Mai esimesel päeval paiskuski näiteks Dow Jonesi väärtpaber 55% võrra kõrgemale, sest Rupert Murdoch pakkus The Wall Street Journali väljaandja eest tervelt viis miljardit dollarit. TXU Corpi aktsia väärtusele lisandus aga neljandik, kui Kohlberg Kravis Roberts ja TPG pakkusid Texase suurima energiatootja eest 32 miljardit dollarit.

"Üks põhjus nii paljudeks ülevõtmisteks ja ühinemisteks on see, et hinnatasemed on praegu üsna vastuvõetavad," selgitas Clark Capital Managementi investeerimisjuht Sean Clark. "Turg on mõistlikumalt hinnatud, eriti võlakirjadega võrreldes."

Eilset börsipäeva alustas S&P 500 indeks 1535 punkti tasemel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing